x
x

Etičko oglašavanje lijekova

  10.04.2012.

U organizaciji Sekcije farmaceuta HKLD-a u utorak 3. travnja 2012. u Dvorani „Margarita Peraica“ održano je predavanje na temu Etičko oglašavanje lijekova. Predavanje je održala mag. pharm. Tatjana Dujnić-Špoljarević, koordinatorica terapijske skupine Marketinga Plive.

Etičko oglašavanje lijekova

U prvom dijelu predavanja mag. pharm. Špoljarević je naglasila kako se svi principi oglašavanja lijekova temelje na dobroj zakonskoj regulativi, a to su Zakon o lijekovima, Pravilnik o načinu oglašavanja lijekova i homeopatskih proizvoda, Kodeks ljekarničke etike i deontologije i od svibnja 2010. godine Ugovor o etičkom oglašavanju.
Kolegica Špoljarević nas je podsjetila na čl. 82-86. Zakona o lijekovima koji propisuju oglašavanje i informiranje o lijeku.S obzirom da postoje lijekovi koji se izdaju na liječnički recept(Rx) i oni koji se izdaju bez recepta(OTC), kolegica se osvrnula na Pravilnik u kojemu se utvrđuje oglašavanje i obavještavanje lijekova prema stanovništvu, a i prema zdravstvenim radnicima putem stručnih suradnika.Također je spomenula čl.34 Kodeksa ljekarničke etike i deontologije koji govori koja su oglašavanja u suprotnosti sa ugledom ljekarničkog poziva. Spomenula je i Ugovor o etičkom oglašavanju koje su potpisale mnoge farmaceutske tvrtke sa HZZO-om u cilju transparetnosti poslovanja i reguliranja područja promocije lijekova, koji je inače privukao dosta pažnje i različitih mišljenja.
Na kraju je kolegica spomenula kako i sama Pliva ima vlastita stroga pravila o oglašavanju lijekova.
Nakon što je mag.pharm. Špoljarić prikazala neke primjere iz prakse o izradi promotivnog materijala za lijekove, uslijedila je živa i konstruktivna rasprava koja je pokazala važnost i veliki interes za temu.
Raspravom je zaključeno da je nužno intenzivno podizanje etičke svijesti svih sudionika u lancu od farmaceutskih proizvođača, zdravstvenih djelatnika do konačnog korisnika.Zatim njihovog aktivnog sudjelovanja, da oglašavanje bude objektivno i sa svrhom racionalne farmakoterapije, a slijedeće razdoblje će pokazati pomak u provedbi predloženih mjera o etičkom oglašavanju lijekova.

Vanda Vukušič,mag. pharm.

HKLD