x
x

Ravnatelji moraju znati osnove menadžmenta

  17.11.2011.

Cilj studija, Menadžmenta u zdravstvu, je obrazovati menadžere, specijaliste u području zdravstvene djelatnosti kako bi pomirili mogućnosti i želje pacijenata, objavljeno je u Poslovnom dnevniku.

Ravnatelji moraju znati osnove menadžmenta

Nakon nekoliko godina stanke, na Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar upravo je s edukacijom krenula peta generacija polaznika jednogodišnjeg specijalističkog magistarskog studija Menadžmenta u zdravstvu. Studij je podijeljen na poslovni menadžment i menadžment u javnom zdravstvu, a cilj mu je obrazovati menadžere, specijaliste u području zdravstvene djelatnosti te time unaprijediti i profesionalizirati upravljanje zdravstvenim ustanovama. Naime, brze promjene u sustavu zdravstva zahtjevaju školovane profesionalce koji razumiju procese i organizacijske probleme te imaju znanja i vještine koje im omogućuju upravljanje zdravstvenim ustanovama. Problem s kojim se neminovno susreću svi na odgovornim funkcijama jest kako premostiti jaz između dodijeljenog novca, potreba pacijenata i napretka medicinske struke. Komentirajući pauzu, voditelj modula za poslovno upravljanje Siniša Varga ističe kako je od 2004. godine vladala klima prema kojoj nije bilo poželjno imati znanje o upravljanju u zdravstvu.

Korist za radno mjesto

"No, ove smo godine odlučili testirati ozračje i javno mijenje te smo raspisali natječaj za novu generaciju polaznika bez posebnog oglašavanja kako bismo vidjeli postoji li ponovno glad za znanjem iz menadžmenta u zdravstvu. Na natječaj se prijavilo 35 osoba, uglavnom doktora medicine i farmaceuta, ali i nekoliko pravnika i ekonomista, od kojih su svi zaposleni u zdravstvenom sustavu", kaže Varga dodajući kako je cijena studija 35.000 kuna. Znanja koja će dobiti na studiju, objašnjava Varga, prvenstveno će moći iskoristiti na radnom mjestu. "To se pokazalo i u prošlosti jer je velik broj naših diplomanata dobilo unapređenje, a dio njih je stečena znanja iskoristio za pokretanje vlastitog posla", kaže Varga. Studij je podijeljen na 10 modula, a polaznici slušaju predavanja na temu od općeg uvoda u menadžment do upravljanja vremenom, ljudima, resursima. Na studiju predaju sveučilišni profesori sa zagrebačkog i osječkog fakulteta, a među njima je i Velimir Srća sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Studente uči kako upravljati promjenama nakon što se i sam školovao na američkom sveučilištu Columbia. Na pitanje je li zdravstvo specifično u ekonomskim aspektima, Srića kaže kako su to lažne dileme. Vještine menadžera i onih koji upravljaju kadrovima su univerzalne i svatko tko želi izvući maksimum mora imati potrebna znanja.

Upravljanje promjenama

"Nekada je menadžer bio stručnjak u određenom polju i iz toga je crpio strategiju i viziju, dok je danas važnije da zna upravljati ljudima. U zdravstvu je poseban problem to što vrhunski stručnjaci postaju ravnatelji ili šefovi klinika, a posljedica je da ste izgubili dobrog stručnjaka, a dobili lošeg menadžera", kaže Srića dodajući kako ga zanima upravo mijenjanje tog svjetonazora. Smatra kako je upravljanje promjenama u Hrvatskoj teže nego drugdje jer se svi boje promjena, ali i kako je kriza najbolje vrijeme za njihovo provođenje. Na njegovom kolegiju koji se većinom održava kroz radionice, a manje kao predavanje, studenti uče kako riješiti razne problemske situacije, uče se razni mentalni modeli, rješavaju testovi procjene i samoprocjene. Srića kaže da se danas pri zapošljavanju više pažnje posvećuje ne tome koliko je netko dobar stručnjak nego ima li viziju i strategiju, koliko je timski igrač i koliki su mu kapaciteti za pokretanje zaposlenika. Varga kaže kako studenti uče i na praktičnim primjerima, analiziraju završne račune i poslovanje bolnica. Studenti odlaze i u Bolnicu za respiratorne bolesti Golnik pored Kranja u Sloveniji koja je primjer, kaže, odlično uređene bolnice. "Bolnica ima sve međunarodne certifikate, a posebna je po tome što se u njoj obradi dvostruko više pacijenata nego u drugim bolnicama. Pri tom na bolničkim hodnicima nema gužve, pacijenti se gotovo niti ne vide, nema stresa. Uspjeli su uspostaviti sustav u kojem se točno zna kako se upravlja vremenom, ljudima i novcem", objašnjava Varga.

Cijeli tekst dostupan je u Poslovnom dnevniku.