x
x

Svjetski dan srca, 24. rujna 2011.

  14.09.2011.

Na poziv Svjetske kardiološke federacije Hrvatsko kardiološko društvo i ove godine obilježava Svjetski dan srca. Slogan ove godine je "Jedan svijet, jedan dom, jedno srce."

Svjetski dan srca, 24. rujna 2011.

Srčanožilne bolesti u svijetu svake godine odnose 17,1 milijuna života, od toga 82% u zemljama s niskim i srednjim prihodima.

Tako veliki brojevi nas trebaju posebno žalostiti jer bi se koracima poput zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i izbjegavanja duhanskih proizvoda većina tih smrti mogla spriječiti.

Svjetski vođe prepoznali su hitnost i prioritet sprječavanja i kontrole srčanožilnih bolesti uz ostale nezarazne bolesti koje uključuju karcinome, kronične dišne bolesti i dijabetes, pa će u rujnu održati prvi sastanak Ujedinjenih Naroda na visokoj razini na temu kroničnih nezaraznih bolesti.

Međutim, važno je da napori u borbi protiv srčanožilnih bolesti ne ostanu samo na tvorcima politike i svjetskim vođama. Pojedinci diljem svijeta također mogu olakšati breme srčanožilnih bolesti prepoznavanjem i razumijevanjem
čimbenika rizika i poduzimanjem životno važnih koraka za smanjenje vlastitoga rizika i rizika svoje obitelji.

Kao središte obiteljskih aktivnosti i žarišna točka u svačijem životu, dom je savršeno mjesto za početak djelovanja sa ciljem poboljšanja zdravlja. Stoga su se na ovogodišnji Svjetski dan srca Svjetska kardiološka federacija i njezini članovi usredotočili na dom. Usvajanjem određenih ponašanja u svojemu domu, ljudi diljem svijeta mogu mjerama sprječavanja i kontrole bolesti srca i moždanog udara živjeti dulje i bolje.

Što dalje?
Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna 2011.g. ili tijekom nekoga od okolnih datuma. Aktivnosti na nacionalnoj razini organiziraju članovi i partneri Svjetske kardiološke federacije i one uključuju javne tribine i preventivne preglede, šetnje, trčanje, koncerte, športske događaje i još mnogo toga.

U Hrvatskoj će se ove godine središnje obilježavanje Svjetskoga dana srca održati u subotu, 24. rujna 2011.g. na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu. Nizom aktivnosti diljem Hrvatske Hrvatsko kardiološko društvo i njegovi partneri organizirat će različite događaje prigodom Svjetskoga dana srca.

O Svjetskoj kardiološkoj federaciji
Svjetska kardiološka federacija na čelu je svjetske borbe protiv bolesti srca i moždanog udara preko ujedinjene zajednice od 200 organizacija koja povezuje kardiološka društva i zaklade u više od 100 zemalja. Kroz zajedničke napore, pomažemo ljudima diljem svijeta da žive dulje, bolje i zdravije.

Saznajte više o Svjetskom danu srca 2011. na: www.worldheartday.org