x
x

West sindrom- može li topiramat biti lijek prvog izbora?

  Jelena Bošnjak, dr. med. specijalist neurolog

  20.04.2011.

Topiramat ima dobar učinak na kliničke značajke West sindroma, no ne i na EEG nalaz. Topiramat se dobro podnosi, nuspojave su minimalne.

West sindrom- može li topiramat biti lijek prvog izbora?

Autori Al-Baradie RS i Elseed MA (Neuroscience Center, King Fahd Specialist Hospital, Kingdom of Saudi Arabia) su istraživali učinkovitost topiramata kod liječenja infantilnih spazama i pratećih epileptičkih napadaja te utjecaj na elektroencefalogram (EEG) kod pacijenata sa West sindromom.

Retrospektivna studija je uključivala 18 pacijenata s infantilnim spazmima koji su liječeni na pedijatrijskom odjelu, King Fahd Hospital u Saudijskoj Arabiji od 2004. do 2008. godine. Liječenje je provedeno topiramatom kod 7 dječaka i 11 djevojčica u dobi od 2-14 mjeseci. Maksimalna doza topiramata je bila 12 mg/kg/dan.

Etiologija West sindroma je u 9 (50%) ispitanika bila kriptogena, 6 (33%) simptomatska i 3 (17%) idiopatska. Nakon liječenja topiramatom 6 (33%) ispitanika je bilo bez spazama, 8 (44%) je imalo smanjenje broja spazama za više od 50%, 2 (11%) ispitanika nije imalo promjena dok je jedan pacijent imao pogoršanje spazama. Osam pacijenata je imalo prateće epileptičke napadaje, 2 (25%) nije imalo epileptičkih napadaja, 2 (25%) smanjenje frekvencije napadaja ≥50% i 4 (50%) pacijenta nije imalo promjena u pratećim epileptičkim napadajima. EEG je pokazao hipsaritmiju kod 14 (78%) pacijenata. Nakon liječenja topiramatom, EEG je bio uredan kod 1 (5%), poboljšan kod 3 (17%), pokazivao je stalnu hipsaritmiju kod 8 (44%), a kod 3 (17%) pacijenta je bio dodatno promijenjen. Kod tri pacijenta primijećene su nuspojave kao što su gubitak težine i iritabilnost radi čega su dva pacijenta prestala uzimati topiramat.

U zaključku se može reći da topiramat ima dobar učinak na kliničke značajke West sindroma, no ne i na EEG nalaz. Topiramat ima dobru podnošljivost uz minimalne neželjene učinke.