x
x

Siguran boravak na suncu

  10.07.2024.

Za bezbrižno uživanje u toplim ljetnim danima važno je čuvati zdravlje svoje kože i na vrijeme se informirati o pravilnoj i pravovremenoj zaštiti od sunca.

Siguran boravak na suncu

Izloženost ultraljubičastom zračenju te česte opekline od sunca u mladosti rizični su faktori za razvoj melanoma.

Melanom je zloćudni tumor melanocita – stanica koje stvaraju melanin (crni pigment). Zbog velike sklonosti ranom metastaziranju, ubraja se među najagresivnije tumore kože. Ipak, dobra je vijest da se melanom jednostavno može otkriti na vrijeme te efikasno liječiti.

U 2021. godini u Hrvatskoj zabilježena su ukupno 932 novodijagnosticirana slučajeva malignog melanoma – 523 u muškaraca i 409 u žena. Prema izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2022. godini, od zloćudnog melanoma kože umrlo je 185 osoba, od kojih 113 muškaraca i 72 žena.

Boja kože, svijetla put i izloženost ultraljubičastom zračenju te česte opekline od sunca u mladosti rizični su faktori za razvoj melanoma. Svjesnost o melanomu te redovni (samo)pregled kože vrlo su važni, budući da su što ranija dijagnoza i rani početak liječenja presudni za prognozu bolesti.

Samopregled madeža

Jedno od najpopularnijih (i najjednostavnijih) pravila za detekciju i praćenje sumnjivih madeža je ABCDE pravilo.

  • A (asymmetry) – asimetričan, nepravilni oblik
  • B (border) – nejednoliki, isprekidani i nejasno definirani rubovi
  • C (color) – nejednolika obojenost
  • D (diameter) – promjer madeža (ne bi trebao biti veći od 6 mm)
  • E (evolution) – promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti

Opekline od sunca

Opekline od sunca su relativno česta upalna stanja kože uzrokovana UV zrakama.

Simptomi opeklina od sunca su:

  • crvenilo na koži
  • osjetljivost kože
  • oticanje i guljenje kože.

Sunčane opekline često nisu odmah uočljive, a prvi simptomi se javljaju tek nekoliko sati nakon štetnog izlaganja kože suncu, zbog čega je važno djelovati preventivno i tako spriječiti nastanak opekline.

Većina opeklina prođe unutar 5 dana, a simptomi boli i nelagode mogu se ublažiti hlađenjem ozlijeđenog dijela kože i tretiranjem kože hidratantnim kremama ili losionima. Nije preporučljivo dodatno dirati ozlijeđeno područje niti odstranjivati kožu kada dođe do guljenja.

Kod posebno jakih ili velikih opeklina, izrazite boli, povišene tjelesne temperature i dehidracije treba se potražiti pomoć liječnika.

Preporuke za siguran boravak na suncu

Najbolji način za čuvanje zdravlja kože je ograničavanje vremena izlaganja suncu, te treba izbjegavati boraviti vani između 10 i 17 sati.

Ako se ne možete izbjeći boravak na suncu u tom razdoblju, potrebno je poduzeti mjere zaštite od izgaranja kože na suncu – pokriti što veći dio tijela odjećom (ako je moguće, odjećom gustog tkanja), nositi šešir širokog oboda ili kapu, nositi sunčane naočale i koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom.

Od oštećenja kože na suncu može se štititi sredstvima za zaštitu od sunca; najčešće su to kreme, losioni i sprejevi. Prilikom odabira sredstva za zaštitu od sunca, dobro je odabrati ono koje štiti od UVB i UVA zraka te čiji je faktor zaštite od sunca (SPF) barem 15.

Za zaštitu od sunca beba i djece, treba odabrati zaštitne kreme s faktorom 50+ te izbjegavati izlaganje djece mlađe od 6 mjeseci direktnom suncu.

Sredstvo za zaštitu od sunca treba redovito ponovno nanositi (otprilike svaka dva sata), pogotovo ako smo nakon nanošenja bili u vodi ili smo se oznojili.

Kod prijevoza djece u automobilu treba osvijestiti činjenicu kako temperatura u automobilu za vrijeme ljetnih mjeseci može u nekoliko minuta doseći 50 °C i tako ugroziti život djeteta. Temperatura djetetova tijela raste 3 do 5 puta brže od temperature tijela odrasle osobe. Također, neje preporučljivo prekrivati kolica bebe ili autosjedalice tkaninom zbog opasnosti od pregrijavanja i sprječavanja cirkulacije zraka.