x
x

Studija poboljšanja terapije matičnim stanicama nakon ozljede leđne moždine

  07.07.2024.

Studija klinike Mayo pokazuje da su matične stanice dobivene iz pacijentove vlastite masti sigurne i mogu poboljšati osjet i kretanje nakon traumatskih ozljeda leđne moždine. Nalazi prve faze kliničkog ispitivanja objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Studija poboljšanja terapije matičnim stanicama nakon ozljede leđne moždine

Rezultati ovog istraživanja nude uvid u potencijal stanične terapije za ljude koji žive s ozljedama leđne moždine i paralizom kod kojih su mogućnosti poboljšanja funkcije iznimno ograničene.

U studiji na 10 odraslih osoba, istraživački tim primijetio je da je sedam sudionika pokazalo poboljšanja na temelju skale oštećenja Američke udruge za ozljede kralježnice (ASIA). Poboljšanja su uključivala povećani osjet pri testiranju ubodom iglom i laganim dodirom, povećanu snagu mišićnih motoričkih skupina i oporavak dobrovoljne analne kontrakcije, što pomaže u radu crijeva. Ljestvica ima pet stupnjeva, od potpunog gubitka funkcije do normalne funkcije. Sedam sudionika koji su se poboljšali pomaknulo se barem jednu razinu na ljestvici ASIA. Tri pacijenta u studiji nisu imala odgovor, što znači da im se nije poboljšalo, ali im nije postalo ni gore.

Nisu zabilježeni ozbiljne nuspojave nakon liječenja matičnim stanicama. Najčešće prijavljene nuspojave bile su glavobolja i mišićno-koštani bol koji su nestali nakon liječenja.

Osim procjene sigurnosti, ovo kliničko ispitivanje faze 1 imalo je sekundarni ishod procjene promjena u motoričkoj i senzornoj funkciji. Autori napominju da motoričke i senzorne rezultate treba tumačiti s oprezom s obzirom na ograničenja ispitivanja prve faze. U tijeku je dodatno istraživanje među većom skupinom sudionika kako bi se dodatno procijenili rizici i dobrobiti.

Potpuni podaci o 10 pacijenata slijede izvješće o slučaju iz 2019. koje je istaknulo iskustvo prvog sudionika studije koji je pokazao značajno poboljšanje motoričke i senzorne funkcije.

U multidisciplinarnom kliničkom ispitivanju, sudionici su imali ozljede leđne moždine uslijed prometnih nesreća, padova i drugih uzroka. Šest je imalo ozljede vrata; četiri su imala ozljede leđa. Sudionici su bili u dobi od 18 do 65 godina.

Matične stanice sudionika prikupljene su uzimanjem male količine masti iz reza na trbuhu ili bedru. Tijekom četiri tjedna, stanice su proširene u laboratoriju na 100 milijuna stanica i zatim ubrizgane pacijentima u lumbalnu kralježnicu u donjem dijelu leđa. Tijekom dvije godine, svaki sudionik studije bio je procijenjen na klinici Mayo 10 puta.

Iako se podrazumijeva da se matične stanice kreću prema područjima upale - u ovom slučaju mjestu ozljede leđne moždine - mehanizam interakcije stanica s leđnom moždinom nije u potpunosti shvaćen. Kao dio studije, istraživači su analizirali promjene u MRI i cerebrospinalnoj tekućini sudionika kao i u odgovorima na bol, pritisak i druge osjete. Istraživači traže tragove za prepoznavanje procesa ozljeda na staničnoj razini i puteve za potencijalnu regeneraciju i zacjeljivanje.

Leđna moždina ima ograničenu sposobnost regeneracije svojih stanica ili stvaranja novih. Pacijenti obično doživljavaju veći dio oporavka u prvih šest do 12 mjeseci nakon ozljede. Poboljšanje općenito prestaje 12 do 24 mjeseca nakon ozljede. U studiji je jedan pacijent s ozljedom vratne kralježnice primio matične stanice 22 mjeseca nakon ozljede i poboljšao se za jednu razinu na ljestvici ASIA nakon tretmana.

Izvor: Mayo Clinic