x
x

Kako društvene odrednice utječu na smrtnost od moždanog udara?

  27.05.2024.

Društvene odrednice zdravlja imaju kumulativni utjecaj na smrtnost nakon preboljelog moždanog udara, prezentirano je na godišnjoj konferenciji Europske organizacije za moždani udar, održanoj sredinom svibnja u Baselu u Švicarskoj.

Kako društvene odrednice utječu na smrtnost od moždanog udara?

Katharina Stibrant Sunnerhagen sa Sveučilišta Gothenburgu u Švedskoj i suradanici istražili su postoji li povezanost između društvenih odrednica zdravlja i smrtnosti od moždanog udara. Analiza je uključila podatke iz lokalnih i nacionalnih registara za moždani udar u Švedskoj te Nacionalnog registra bolesnika.

Između 6.901 osoba s preboljelim moždanim udarom 25,7 % visoko obrazovanih je imalo manji rizik od smrti u odnosu na one s osnovnim obrazovanjem. Pojedinci s visokim primanjima imali su 32,3 % manji rizik od smrti u odnosu na one s niskim prihodima. Ni život u siromašnom području ni zemlja rođenja nisu značajno povezani sa smrtnošću. Uočena je povezanost veće smrtnosti sa sljedećim čimbenicima rizika: tjelesna neaktivnost, šećerna bolest tipa 2 i prekomjerna konzumacija alkohola te fibrilacije atrija. Primijećen je i odnos doze i odgovora, pri čemu su pojedinci s jednom determinantom imali 17,5 % veći rizik od smrtnosti, a oni s dvije do četiri determinante imali su 24,3 % veći rizik.

Istraživači su istaknuli da se rješavanjem ovih nejednakosti mogu značajno poboljšati ishodi u javnom zdravstvu.

Izvor: ESOC 2024