x
x

Probiotici i ciroza jetre

  13.05.2024.

Prema novom sustavnom pregledu i metaanalizi, ovjavljenoj online u Frontiers in Medicine, čini se da su probiotici korisni za pacijente s cirozom, eliminaciju hepatičke encefalopatije, poboljšanje mjera jetrene funkcije i regulaciju crijevne disbioze.

Probiotici i ciroza jetre

Autori istraživanja su proveli sustavni pregled i metaanalizu 30 randomiziranih kontroliranih studija među 2084 odrasle osobe s cirozom, uspoređujući učinke probiotičke intervencije i kontrolnih tretmana, uključujući placebo, bez liječenja, standardnu ​​njegu ili aktivne kontrole kao što su laktuloza i rifaksimin. Studije su obuhvatile 14 zemalja i uključile su 1049 pacijenata u skupinama koje su primale probiotike i 1035 u kontrolnim skupinama.

Istraživački tim izračunao je omjere rizika (RR) ili standardiziranu srednju razliku (SMD) za ishode kao što su eliminacija hepatičke encefalopatije, rezultati Modela za krajnji stadij bolesti jetre (MELD), sigurnost i podnošljivost probiotika, funkcija jetre i kvaliteta života.

Među 17 studija koje su uključivale pacijente s različitim stadijima hepatičke encefalopatije, u usporedbi s kontrolnom skupinom, probiotici su značajno poništili minimalnu hepatičku encefalopatiju (RR, 1,54) i poboljšali je (RR, 1,94). Konkretno, probiotik VSL#3 — koji sadrži Streptococcus, Bifidobacterium i Lactobacillus — proizveo je značajnije poboljšanje hepatičke encefalopatije (RR, 1,44) u usporedbi s drugim vrstama probiotika.

Osim toga, čini se da probiotici poboljšavaju funkciju jetre smanjenjem MELD rezultata (SMD, -0,57), ali nisu pokazali razliku u drugim parametrima funkcije jetre. Došlo je do brojčanog, ali ne i značajnog smanjenja u smrtnosti i ekspresiji upalnih citokina u serumu, uključujući endotoksin, interleukin-6 i faktor nekroze tumora-alfa.

Probiotici su također poboljšali rezultate kvalitete života (SMD, 0,51) i crijevnu floru (SMD, 1,67). Za crijevnu floru, brojevi skupine Lactobacillus bili su značajno veći nakon liječenja probioticima, ali nije bilo značajne razlike za Bifidobacterium, Enterococcus, Bacteroidaceae i Fusobacterium.

Konačno, u usporedbi s kontrolnim tretmanima, uključujući placebo, standardnu ​​terapiju i aktivne kontrole kao što su laktuloza i rifaksimin, probiotici su pokazali veće profile sigurnosti i podnošljivosti, uzrokujući značajno nižu incidenciju ozbiljnih nuspojava (RR, 0,71).

Dulje vrijeme intervencije smanjilo je rizik od očitog razvoja hepatalne encefalopatije, hospitalizacije i infekcija u usporedbi s kraćim vremenima intervencije.

„Probiotici doprinose smanjenju razine amonijaka i poboljšanju neuropsihometrijskog ili neurofiziološkog statusa, što dovodi do preokreta hepatalne encefalopatije povezanog s cirozom. Štoviše, oni potiču povoljne promjene u crijevnoj flori i kvaliteti života. Stoga se probiotici pojavljuju kao obećavajuća intervencija za poništavanje početka ciroze i sprječavanje napredovanja bolesti", napisali su autori studije.