x
x

Umjetna inteligencija u predviđanju mortaliteta kod bolesnika s demencijom

  29.03.2024.

Modeli umjetne inteligencije omogućuju označavanje pacijenata s demencijom koji imaju veći rizik smrtnosti, objavljeno je u časopisu Communications Medicine.

Umjetna inteligencija u predviđanju mortaliteta kod bolesnika s demencijom

Jimmy Zhang s Icahn School of Medicine na Mount Sinai u New Yorku i njegovi suradnici razvili su modele strojnog učenja koji mogu predvidjeti smrtnost pacijenata s demencijom. Istraživači su koristili skup podataka Nacionalnog koordinacijskog centra za Alzheimerovu bolest u SAD-u i to 45 275 jedinstvenih sudionika i 163 782 evidencija posjeta.

U osam tipova demencije postojali su zajednički i različiti prediktori smrtnosti. Vaskularna demencija grupirana je s depresijom i demencijom Lewyjevih tjelešaca s frontotemporalnom lobarnom demencijom u nenadziranom klasteriranju prediktora smrtnosti.

Sposobnost ovih modela u identificiranju pacijenata s demencijom s povećanim rizikom od smrtnosti mogla bi pomoći kliničkoj praksi. Tako bi se mogle dozvoliti i potencijalne ranije intervencije i prilagođene strategije liječenja za poboljšanje ishoda pacijenata.