x
x

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, 1. travnja

  23.03.2024.

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se 1. travnja, s ciljem podizanja svijesti građanstva o ovom javnozdravstvenom problemu današnjice. Pijenje alkohola, sa svojim širokim spektrom posljedica, predstavlja globalni javnozdravstveni i gospodarski problem.

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, 1. travnja
Prema podacima Europske zdravstvene ankete za 2019. godinu, Hrvatska se nalazi među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića.

Da je prekomjerna uporaba alkohola jedan od značajnijih čimbenika rizika za zdravlje dokazano je nebrojeno puta. Alkohol je najraširenija i najdostupnija psihoaktivna tvar, čija je zlouporaba socijalno prihvaćena.

Devedeset posto osoba u Europi i SAD-u tijekom života je pilo alkoholna pića, a u oko 30 % njih nastaju alkoholom uzrokovani poremećaji. Definicija alkoholizma ukazuje na opetovana oštećenja funkcioniranja u različitim područjima života uzrokovana alkoholom, usprkos kojima se osoba opet vraća pijenju.  

Nažalost, potrošnja alkohola povećava se u gotovo svim zemljama svijeta, a Europska regija ima najveću razinu konzumacije alkohola među svim regijama Svjetske zdravstvene organizacije. Kulturološko pijenje alkohola u našim krajevima je i dalje aktualno, a u mladih i društveno poželjno. Najveći broj ljudi pije prigodno ili umjereno, bez štetnih posljedica, ali alkohol je najčešće prvo sredstvo ovisnosti s kojim djeca dolaze u dodir, u većini slučajeva u vlastitom domu uz podršku roditelja, rodbine ili prijatelja. Mladi piju znatno rjeđe, no odrasli, ali kad piju, u pravilu piju veće količine alkohola.

Prema podacima Europske zdravstvene ankete za 2019. godinu, Hrvatska se nalazi među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića.

Prema istraživanju Health Behaviour in School-aged Children HBSC, provedenom 2022. godine, učenice su po prvi put prestigle učenike od 2002. godine. Tako je alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo 41,5 % dječaka i čak 45,1 % djevojčica u dobi od 13 godina te 66,4 % mladića i čak 71 % djevojaka u dobi od 15 godina. Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće i u opijanju pa se 43,9 % djevojaka opilo najmanje jednom u životu, dok se isto odnosi na 42,5 % mladića u dobi od 15 godina. Promatrajući od 2002. godine, učenice i učenici su najčešće pili u Hrvatskoj 2006. i 2010. godine. Nakon toga se bilježi pad do 2018. godine, no 2022. godine primjećujemo zaustavljanje tog trenda pada, odnosno nešto veće udjele, nego 2018. godine, posebno u dobi od 11. godine i to kod djevojčica više, nego kod dječaka.

Činjenice o alkoholu

Djelovanje alkoholnih pića ovisi o koncentraciji alkohola u krvi,  sposobnosti jetre da prerađuje alkohol i o njegovoj koncentraciji u mozgu. Razlikujemo laganu obuzetost alkoholom (0,5 promila u krvi), pripito stanje (0,5 - 1,5 promila u krvi), pijano stanje (1,5 - 2,5 promila u krvi), teško pijano stanje (2,5 - 3,5 promila u krvi) te nesvjesno stanje (više od 3 promila u krvi). Pri koncentraciji većoj od 3 promila alkohola u krvi često se javlja nesvjesno stanje koje, posebice kod mladih osoba, može biti uvod u alkoholnu komu, a ona nerijetko završava smrću. Ovisno o spolu, tjelesnoj masi, radu probavnih organa, trenutnom psihofizičkom stanju i ostalom, ista količina popijenog alkoholnog pića izaziva različite stupnjeve alkoholiziranosti.

Alkoholizam kao bolest nosi sa sobom niz komplikacija, psihičkih i fizičkih. Kontinuirana, kronična konzumacija alkohola izaziva patološke promjene vitalnih organa većine organskih sustava (oštećenje mozga, živčanog sustava, oštećenje probavnog trakta, gušterače, bolesti srca, oštećenja kože…). Najčešće psihičke komplikacije uzrokovane alkoholizmom su poremećaji raspoloženja, anksiozni poremećaji i seksualni poremećaji te poremećaji spavanja.