x
x

Stigmatizirajuće i neetičko izvještavnje o osobama sa psihičkim bolestima

  06.03.2024.

Hrvatsko psihijatrijsko društvo (HPD) upozorava na stigmatizirajući, neprofesionalan i neetičan pristup načinu izvještavanja o osobama sa psihičkim smetnjama ili bolestima

Stigmatizirajuće i neetičko izvještavnje o osobama sa psihičkim bolestima

Hrvatsko psihijatrijsko društvo s krajnjom zabrinutošću, a potaknuto nedavnim tragičnim događajem ubojstva, upozorava na stigmatizirajući, neprofesionalan i neetičan pristup načinu  izvještavanja o osobama s psihičkim smetnjama ili bolestima, priopćili su iz Hrvatskog psihijatrijskog društva (HPD).

- Dovođenje psihijatrijskih fenomena u izravnu vezu s opasnošću po društvo, nagađanje o motivima ili stajalište kako bi osobe sa shizofrenijom trebale biti trajno smještene u bolnici ili pod trajnim nadzorom, dodatno povećava stigmatizaciju ne samo ove bolesti već i drugih psihičkih poremećaja čime na izrazito negativan način utječe na svijest o prepoznavanju i potrebi liječenja te je u izravnoj suprotnosti s ostvarivanjima suvremenih koncepata o aktivnom uključivanju oboljelih u svakodnevni život, navodi se u priopćenju te nastavlja:- Spominjanje psihičkih poremećaja u javnom prostoru zahtijeva poseban obziri osjetljivost, ne samo profesionalne već i ljudske naravi, a što manje ili više uspješno u zadnje vrijeme promoviramo u društvu -.

Iz HPD-a napominju kako su osobe oboljele od psihičkih poremećaja značajno rjeđe počinitelji kaznenih djela u usporedbi s općom populacijom, a češće su i sami žrtve.

– U tom smislu vrijedi napomenuti kako je određeni iskorak učinjen u medijskom prostoru uz provođenje edukacija o profesionalnom izvještavanju o psihičkim poteškoćama općenito. Stoga pozivamo sve dionike u javnom prostoru da se s odgovornošću odnose ne samo prema navedenom nego i prema brojnim ljudima koji su njima bremeniti. Hrvatsko psihijatrijsko društvo smatra kako je poticanje edukacije, uključujući osvještavanje medija, put kojim se treba pristupiti u razumijevanju svih psihičkih poremećaja i bolesti, navode iz Hrvatskog psihijatrijskog društva.