x
x

Trans masti

  03.02.2024.

Korištenje trans masti ili trans masnih kiselina dramatično se povećalo posljednjih godina jer su obično jeftinije od zdravih masti i imaju nekoliko kemijskih i fizičkih karakteristika, poput čvrstine na sobnoj temperaturi, što ih čini prikladnima za razne prerađene prehrambene proizvode.

Trans masti

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Glavni čimbenici rizika su nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost, pušenje i alkohol. Između ostalih prehrambenih čimbenika, visok unos trans masti povećava rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka za 34%.  

Ključne činjenice o trans mastima ili transmasnim kiselinama:

  • Trans masti ili transmasne kiseline (TFA) su nezasićene masne kiseline koje dolaze iz industrijskih ili prirodnih izvora.
  • Više od 278 000 smrtnih slučajeva svake godine u svijetu može se pripisati unosu industrijski proizvedene trans masti.
  • Trans masti začepljuju arterije, povećavajući rizik od srčanog udara i smrti.
  • Industrijski proizvedene transmasti mogu se naći u margarinu, biljnoj masti, Vanaspati gheeju, prženoj hrani i pekarskim proizvodima kao što su krekeri, keksi i pite. Pečena i pržena ulična i restoranska hrana često sadrži industrijski proizvedene trans masti. Transmasti se također mogu prirodno naći u mesu i mliječnim proizvodima preživača (npr. krava, ovaca, koza). I industrijski proizvedene i prirodne transmasti jednako su štetne.
  • Industrijski proizvedene trans masti mogu se eliminirati i zamijeniti zdravijim mastima ili uljima bez promjene cijene, okusa ili dostupnosti hrane.
  • Preporuka WHO-a za odrasle je ograničiti konzumaciju trans masti na manje od 1% ukupnog energetskog unosa, što je manje od 2,2 g dnevno za dijetu od 2000 kalorija.

Vlade imaju središnju ulogu u stvaranju zdravog prehrambenog okruženja koje ljudima omogućuje usvajanje i održavanje zdrave prehrambene prakse i moraju poticati preformulaciju prehrambenih proizvoda kako bi se smanjile trans masti, s ciljem eliminacije industrijski proizvedenih trans masti. WHO je razvio akcijski paket REPLACE koji podupire vlade u osmišljavanju i provedbi politike uklanjanja industrijski proizvedene trans masti iz opskrbe hranom.

Akcijski paket REPLACE, plan puta za zemlje koji je razvio SZO kako bi se ubrzale radnje, nudi šest praktičnih koraka za promicanje upotrebe i konzumacije zdravijih masti i ulja, te eliminaciju industrijski proizvedenih transmasti, što se treba postići kroz regulatorne mjere, uz uspostavljanje čvrstih sustava praćenja i podizanje svijesti među kreatorima politike, proizvođačima, dobavljačima i javnosti.

WHO preporučuje sljedeće dvije alternative:

  • obvezna nacionalna granica od 2 grama industrijski proizvedene transmasti na 100 grama ukupne masti u svim namirnicama
  • obvezna nacionalna zabrana proizvodnje ili uporabe djelomično hidrogeniziranih ulja (glavnog izvora transmasti) kao sastojka u svim namirnicama.