x
x

Učinak terapijskog ultrazvuka kod simptoma sindroma karpalnog tunela

  30.01.2024.

Cilj ovoga rada. Objavljenog u časopisu Medica Jadertina bio je analizom postojećih istraživanja utvrditi postoji li i kakav je učinak terapijskog UZV kod simptoma sindroma karpalnog kanala.

Učinak terapijskog ultrazvuka kod simptoma sindroma karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela (Carpal tunnel syndrome CTS) jedna je od najčešćih neuropatija, te nastaje posljedično kao kompresija na nervus medianus u karpalnom kanalu. Klinička slika se očituje parestezijama i utrnulošću prva tri prsta ili cijele šake, te prisutnom boli. Dijagnoza CTS-a postavlja se na temelju prisutnih simptoma koji su otkriveni tijekom kliničkog pregleda. Preporučuje se konzervativno liječenje za kontrolu simptoma i kod gubitka funkcionalnosti blagog i umjerenog CTS.

Cilj je analizirati kakav je učinak terapijskog ultrazvuka (UZV) kod simptoma sindroma karpalnog kanala. Analizom radova iz online bibliografske baze Pubmed izabrano je 11 radova koji odgovaraju temi.

Zaključno, iako postoji određena doza efikasnosti u primjeni ultrazvuka (UZV) kod sindroma karpalnog kanala, većina dostupnih rezultata istraživanja fokusira se na kombinaciju različitih terapijskih metoda. Ovaj trenutni nedostatak jasnoće ukazuje na potrebu za novim istraživanjima. Stoga, precizan zaključak o efikasnosti samog ultrazvuka kao pojedinačne metode ostaje neodređen i zahtijeva daljnje proučavanje kako bi se dobili konkretniji rezultati.

Sonja Iža, Ines Ivanković, Marija Crnković Knežević