x
x

Ultrazvuk dijafragme i njegova primjena u kliničkoj praksi

  17.09.2023.

Ultrazvuk prsnoga koša brza je, bezbolna, neinvazivna i ekonomična pretraga koja se sve češće koristi u svakodnevnoj pulmološkoj praksi. Ultrazvuk ne izlaže bolesnike ionizirajućem zračenju te je pogodna dijagnostička metoda za djecu i za trudnice. Ovaj rad objavljen u časopisu Medicina Fluminensis opisuje pregled dijafragme ultrazvučnom metodom te primjenu ultrazvuka u kliničkoj praksi uz pregled literature.

Ultrazvuk dijafragme i njegova primjena u kliničkoj praksi

Ultrazvuk dijafragme dijagnostička je metoda kojom se može utvrditi dijafragmalna disfunkcija ili paraliza. Dijafragmalna disfunkcija može uzrokovati otežano disanje i intoleranciju napora.

Funkcija dijafragme obično se rutinski ne istražuje u kliničkoj praksi i nedostaju podatci o incidenciji i prevalenciji disfunkcije i paralize dijafragme. Disfunkcija i paraliza dijafragme javljaju se u nekih neuromišićnih bolesti poput multiple skleroze, amiotrofične lateralne skleroze, poliomijelitisa, lezije N. phrenicusa te u nekih bolesti vezivnog tkiva, plućnim bolestima ili idiopatski.

Za razliku od ranije upotrebljavanih metoda procjene dijafragmalne funkcije poput elektromiografije, mjerenja transdijafragmalnog tlaka i fluoroskopije, ultrazvuk je neinvazivna i jednostavna pretraga koja ne izlaže bolesnike ionizirajućem zračenju. Cilj je ovog rada opisati pregled dijafragme ultrazvučnom metodom te primjenu ultrazvuka u kliničkoj praksi uz pregled literature.