x
x

Mentalno zdravlje u doba blagdana

  19.12.2023.

Blagdani su vrijeme veselja i slavlja, no za neke su sve samo ne sretan period. Jedna od stvari koje Božić čine težim je to što nas sve podsjeća na lijepe trenutke i osjećaje. No što je s onima koji se unatoč svemu ne osjećaju sretno i ispunjeno za blagdane?

Mentalno zdravlje u doba blagdana

Nerijetko se, baš za blagdane, pojavljuje depresija jer taj povećani stres, grozničavo kupovanje i organizacija, čak i kod onih koji su inače zadovoljni, može prouzročiti osjećaj usamljenosti i tjeskobe.

Društvena izolacija još je jedan od velikih okidača depresije i usamljenosti koji posebno pogađa starije i nemoćne osobe ali i one bez velike obitelji, samce, nedavno rastavljene ili ožalošćene.

Upravo zbog toga što mentalno zdravlje i depresija, pogotovo blagdanska depresija, nisu fenomen samo u nas, nego su prisutni u cijelom svijetu, 2021. godine započela je provedba europske zajedničke akcije, (eng. Joint Action – JA) “JA-ImpleMENTAL“. JA-ImpleMENTAL je projekt Europske komisije, koji za cilj ima potporu državama u njihovim nastojanjima u poboljšanju skrbi za mentalno zdravlje koja će trajati do 2024. godine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ovom projektu sudjeluje kao partner te kao voditelj diseminacijskog radnog paketa (WP2 Dissemination). 

Mentalno zdravlje je, po definiciji, stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Dobro mentalno zdravlje ne znači odsustvo neugodnih emocija poput ljutnje, tuge i slično, budući da se svi ponekad susrećemo s raznim teškoćama i stresorima, nego nam ono omogućuje da se uspješno nosimo s tim emocijama koristeći svoje resurse.

Blagdansko razdoblje zato treba učiniti manje stresnim, podsjetiti se na istinski smisao Božića, biti zahvalan na onim  bliskim kojima se, u trenucima krize možemo obratiti za savjet, utjehu, pomoć. Osvrnimo se na ljude koji nas okružuju, podarimo trenutke našeg vremena bliskim osobama, nazovimo prijatelje, sjetimo se onih koje u svakodnevnoj žurbi često zaboravljamo. Naša prisutnost u nečijem životu, podrška, utjeha, ili samo uho za slušanje, često je puno veći dar od skupih poklona za kojima bjesomučno jurimo u predblagdansko vrijeme. Pomozimo potrebitima jer pomažući drugima, pomažemo sebi.

U okviru JA ImpleMENTAL, Hrvatska se obvezala implementirati najbolje europske prakse u zaštiti mentalnog zdravlja. S jedne strane, to je reorganizacija sustava zaštite mentalnog zdravlja u smislu osnivanja mobilnih timova za intervencije u zajednici, odnosno kući korisnika te osnaživanje zaštite mentalnog zdravlja na primarnoj razini zdravstvene zaštite većom dostupnošću usluga, prije svega psihoterapije i socijalnih intervencija u zajednici u suradnji s civilnim društvom.

S druge strane, to je najbolja europska praksa u prevenciji depresije i suicida, prema austrijskom SUPRA modelu, a kojemu je cilj promicanje mentalnog zdravlja, povećanje mentalno zdravstvene pismenosti populacije, rano otkrivanje rizika te uspostava sustava za krizne intervencije, uključujući uspostavu telefonske linije za krizna stanja.