x
x

Movember

  10.11.2023.

Brkati studeni, poznatiji i kao Movember, mjesec je u kojem se zdravstveni fokus stavlja na osvještavanje javnosti o zaštiti zdravlja muškaraca. To je doba godine kada u znak podrške pripadnicima „jačeg spola“ brojni muškarci puštaju brkove, a sve s ciljem podrške u borbi protiv raka testisa i raka prostate.

Movember

Rak prostate posljednjih nekoliko godina vodeći je uzrok po pojavnosti kod malignih bolesti u muškaraca. U Republici Hrvatskoj, prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak HZJZ-a za 2020. godinu, bilježimo 2.299 novooboljelih osoba od raka prostate, tako da isti čini 19% svih novootkrivenih malignih bolesti kod muškarca. U navedenoj godini 785 muškaraca je izgubilo životnu bitku s ovom bolesti.

U najvećem broju slučajeva ova maligna bolest javlja se iznad 60. godine života, a pojavnost iste u stalnom je porastu. U početnoj fazi bolesti simptoma nema, s vremenom se počinju javljati relativno nespecifične promjene u vidu: učestalog mokrenja, pogotovo noću, otežanog mokrenja, boli i pečenja prilikom mokrenja, prisustva krvi u urinu pa do nemogućnosti održavanja mlaza mokraće. Nastavno na nove Europske smjernice za probir raka preporučuje se PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, no programi populacijskih probira na nacionalnim razinama još nisu do kraja definirani. Osim navedenog testiranja potrebno je kod muškaraca osvijestiti i potrebu za redovitim preventivnim pregledom kod urologa. Ukoliko se rak prostate otkrije u početnom stadiju, postotak izlječenja doseže vrlo visokih 98%.

Za razliku od raka prostate, rak testisa se u najvećoj mjeri javlja kod muškaraca mlađe životne dobi, tako da većinu novooboljelih čine muškarci mlađi od 50 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak u 2020. u Hrvatskoj bilježimo 200 novooboljelih osoba. Simptomi raka testisa su sljedeći: pojava bezbolne kvržice ili otvrdnuće na testisu, bol u predjelu donjeg trbuha, preponama ili pak u donjem dijelu leđa, prisustvo krvi u ejakulatu.

Kako bi na vrijeme uočili određene promjene i kako bi se rak testisa otkrio što ranije, muškarcima je potrebno osvijestiti potrebu za samopregledom testisa. Ova bolest ima vrlo dobro prognozu ukoliko se na vrijeme otkrije. Nastavno na posljednje studije o preživljenju, petogodišnje preživljenje procjenjuje se na 95%.

Osim prevencije i zaštite muškoga zdravlja, osobito u borbi protiv raka prostate i raka testisa, cilj javnozdravstvenog pokreta Movember jest osvijestiti širu javnost o bolestima koje prvenstveno pogađaju muškarce, ali i potaknuti javnost na promišljanje i djelovanje prema zaštiti mentalnog zdravlja te, naposljetku, prevenciji samoubojstava. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omjer suicida između muškaraca i žena u Hrvatskoj iznosi 3.85 naprama 1. Drugim riječima, muškarci su češće skloniji provedbi suicidalnih ideja i planova u odnosu na žene. Povrh toga, prema podacima NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ muškarci nisu skloni traženju pomoći za vlastito mentalno zdravlje (2/3 korisnika usluga vezanih uz mentalno zdravlje su žene).