x
x

Katatonija

  09.11.2023.

Mnogi liječnici vjeruju da je katatonija rijedak oblik shizofrenije s bizarnim abnormalnostima motoričkog ponašanja, međutim to nije točno. To je i razlog da često propustimo dijagnozu, a osobu s katatonijom neprikladno liječimo. Jedan od razloga zašto se katatonija često ne prepozna je taj što njezina težina varira od suptilnih abnormalnosti u ponašanju, koje traju samo nekoliko sati, do malignih, ponekad smrtonosnih ishoda.

Katatonija

Koji klinički simptomi govore u prilog katatonije?

Među mnogim znakovima katatonije, 12 ih je prepoznato kao dijagnostički kriterij u petom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM-5). Dovoljna su bilo koja 3 od 12 simptoma za DSM dijagnozu katatonije. Kod većine pacijenata nalaze se sljedeći simptomi: ukočen pogled širom otvorenih očiju, stupor, mutizam i ukočeno držanje. Drugi znakovi, od kojih se neki smatraju gotovo patognomoničnim, nalaze se u manje od 20% pacijenata: ehofenomeni (imitacija riječi ili radnji), voštana fleksibilnost (mali, pa čak i otpor pozicioniranju) i katalepsija (pasivna indukcija položaja koji pacijent može zadržati usprkos gravitaciji).

Evaluacija sumnje na katatoniju kod pacijenata u intenzivnoj njezi ili kod psihijatrijskih bolesnika

Katatonija kod bolesnika u intenzivnoj njezi zahtijeva opsežne dijagnostičke pretrage jer se radio često o neobičnim temeljnim uzrocima. Prvo, autoimuni encefalitis u bolesnika s encefalitisom prouzročenim protutijelima na anti-N-metil-D-aspartat receptore može uzrokovati akutnu katatoniju prije napredovanja do encefalopatije ili napadaja. Drugo, nekoliko metaboličkih poremećaja i žarišnih cerebralnih lezija mogu se očitovati kao katatonija. Treće, katatonija može biti posljedica propisanih ili nedopušteno korištenih lijekova, osobito kod pacijenata koji prestaju uzimati benzodiazepine, alkohol ili opioide. Četvrto, u kritično bolesnih pacijenata katatonija može ostati u sjeni delirija jer se psihomotorni znakovi katatonije često ne prepoznaju kod pacijenata u deliriju s fluktuirajućim razinama pažnje i kognicije. Osim toga, određena stanja stvaraju predispoziciju za akutnu epizodu katatonije (npr. postporođajna psihoza u perinatalnom razdoblju i infekcije mokraćnog sustava u starijih bolesnika).

Katatonija kod psihijatrijskih pacijenata može biti posljedica medicinskog stanja, a ne temeljnog psihijatrijskog poremećaja. Iz tog razloga, procjena nastanka katatonije treba se provesti tijekom početnog psihijatrijskog liječenja, ali i nakon dugotrajnog liječenja psihijatrijske bolesti.

Kako liječiti akutnu katatoniju?

Većina oblika akutne katatonije brzo se može povući uz odgovarajuće liječenje. Utvrđeno je da je lorazepam provokacijski test za katatoniju, a remisija nakon provokacije lorazepamom potvrđuje dijagnozu. Zabilježeno je da u roku od nekoliko minuta nakon intravenske primjene 1 do 2 mg lorazepama, prethodno nijemi pacijenti počinju govoriti, a nepokretni se kreću i nastavljaju s peroralnom primjenom. Tipično, ovi učinci brzo nestaju, ali se mogu ponovno uspostaviti ponovljenom primjenom lorazepama. Intramuskularna ili oralna primjena lorazepama također je učinkovita, iako sa sporijim početkom djelovanja. Lorazepam je učinkovit u do 90% slučajeva akutne katatonije.