x
x

Kako smanjiti mogućnost zlouporabe benzodiazepina?

  15.08.2022.

Benzodiazepini su jedna od najčešće propisivanih skupina lijekova koja ima široku primjenu u različitim kliničkim stanjima, no najčešće se primjenjuje kod anksioznih poremećaja i nesanice.

Kako smanjiti mogućnost zlouporabe benzodiazepina?

Unatoč relativno visokom adiktivnom potencijalu, često se ordiniraju na dulje razdoblje, pacijenti ih vole jer djeluju 'odmah i sada', što je dovelo do zlouporabe koja poprima epidemijske razmjere.

Tome uvelike doprinosi činjenica da u Republici Hrvatskoj nema smjernica za propisivanje benzodiazepina, pa liječnici i psihijatri istodobno ordiniraju dva ili tri benzodiazepina. Čak nema ni ograničenja oko maksimalne dnevne doze.

Potrošnja anksiolitika čini gotovo 71,1 % potrošnje svih psiholeptika u 2020. godini. Financijska potrošnja iznosi prosječno 91 milijun kuna godišnje. Gotovo cjelokupna potrošnja anksiolitika po DDD u 2020. godini pripada derivatima benzodiazepina od kojih je najčešće primjenjivan diazepam (6. mjesto ukupne potrošnje lijekova u 2020. godini) i alprazolam (10. mjesto ukupne potrošnje lijekova u 2020.).

Jedan od značajnih problema jest i propisivanje benzodiazepina na ponovljivi recept, iako je u Registru lijekova jasno navedeno da se propisuju isključivo na neponovljivi recept. Da bismo smanjili mogućnost zlouporabe, valjalo bi svakako poboljšati komunikaciju na razini psihijatar – obiteljski liječnik – ljekarnik, kao i organizirati edukaciju u vidu interaktivnih zajedničkih radionica.

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) nedavno je objavio Europsko izvješće o drogama (EDR) za 2022. godinu.

O zaključcima Izvješća i zlouporabi droga u Hrvatskoj možete pročitati u intervjuu kojeg je naš liječnik, specijalist psihijatrije – adiktolog, dr. sc. Ivan Ćelić dao za Pharmabiz.