x
x

Međunarodni dan svjesnosti o predoziranju, 31. 8.

  29.08.2023.

Svake godine na 31. kolovoza obilježavamo Međunarodni dan svijesti o predoziranju (IOAD) čime želimo podići svijest o problemu predoziranja, smanjiti stigmu umrlih zbog predoziranja drogom. Osim što se prisjećamo onih koji su izgubili svoju životnu bitku zbog problema s drogom, to je prigoda i da poduzmemo što bolje mjere kako bi u konačnici eliminirali predoziranje kao razlog smrtnosti osoba s problemom uzimanja droga.

Međunarodni dan svjesnosti o predoziranju, 31. 8.

Nažalost, globalna epidemija COVID-19 pogoršala je još otprije loši trend predoziranja i s njime povezanih smrti. Opioidi nisu bili jedina droga koja je dovela do povećane smrtnosti tijekom pandemije koronavirusa. Zlouporaba alkohola također je značajno porasla u godinu i pol dana otkako je COVID-19 poharao svijet. Izolacija, strahovi, tjeskoba i tuga uzrokovani COVID-19 pridonijeli su zlouporabi svih vrsta supstanci. Znamo da je za one koji se nose s bilo kojim oblikom ovisnosti ključna kontinuirana podrška.

Za mnoge od nas karantena i fizičko distanciranje bili su dosadni i zamorni; onima kojima su za stabilno stanje bili potrebni lijekovi, medicinsko osoblje i sustav socijalne podrške, ograničenja uzrokovana pandemijom dovela su do životno ugrožavajućih situacija.

Profesor antropologije sa Sveučilišta Virginia Jarrett Zigon nedavno je napisao: “Ovisnost se često naziva bolešću usamljenosti, a tijekom pandemije usamljenost je nešto što je iskusilo jako puno ljudi.”

Profesor Zigon priznaje da veći broj predoziranih tijekom COVID-19 nije iznenađujući, jer je onima koji žive s problemom ovisnosti bilo toliko teško obnoviti smislene društvene veze i nadati se budućnosti.

Izolacija nije jedini faktor koji je pridonio povećanom broju smrtnih slučajeva od predoziranja. Nacionalni institut za zlouporabu droga (NIDA) ističe da su epidemiološke mjere otežale dobivanje supstitucijske terapije, što je povećalo rizik od recidiva ilegalnim opijatima. Ne treba izostaviti ni stres zbog gubitka posla, manjka novca ili problema sa stanovanjem, kao i veće stope nasilja u obiteljima.

Danas je vrijeme da se prisjetimo onih kojih više nema. Danas je vrijeme da djelujemo. Danas i svaki drugi dan.

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Klinika za psihijatriju Vrapče, Udruga HUHIV i HZJZ izdali su edukativnu brošuru „Predoziranje drogama, kako prepoznati i što poduzeti“ kojom se želi skrenuti pozornost na veliki problem ovisnosti u društvu, ali i pomoći obiteljima i bliskim osobama ovisnika kako prepoznati znakove predoziranja te kako im spasiti život u kritičnim trenucima.

Link za download brošure: https://www.zagreb.hr/userdocsimages/arhiva/zdravlje/PREDOZIRANJE%20BRO%C5%A0URA%20GZ%20V2.pdf