x
x

Obiteljska infestacija dječjom glistom enterobius vermicularis

  25.08.2023.

Mikroskopski pregled sedimenta urina daje korisne podatke o zdravstvenom stanju pacijent. Nekoliko paraziti se mogu pronaći i identificirati iz urina, kao što su Trichomonas vaginalis i Schistosoma haematobium. U ovom članku objavljenom u časopisu Acta medica Croatica prikazana je obiteljska infestacija dječjom glistom enterobius vermicularis otkrivena pregledom sedimenta mokraće.

Obiteljska infestacija dječjom glistom enterobius vermicularis

Uvod: Enterobius vermicularis prenosi se analno-oralnim putom, gutanjem jajašaca s ličinkom koje postaju invazivne već nakon 4 sata. Ličinke se izlegu u tankom crijevu i migriraju u debelo crijevo gdje sazrijevaju u odrasle jedinke za 2 do 6 tjedana. Mužjaci oplode ženke koje noću izlaze u analno područje i odlažu karakteristična asimetrična jajašca. Glavni simptom je uporan svrbež kože tog područja.

Prikaz slučaja: Pacijentica u dobi od 35 godina imala je svrbež i osjećaj pečenja u urogenitalnom području. Tjedan dana prije pojave simptoma slične simptome imala je njezina trogodišnja kći kojoj je liječnik ordinirao antibiotičku i antifungalnu terapiju. Pacijentica je donijela uzorak prve jutarnje mokraće i napravljena je urinokultura. Dodatno je 10 mL mokraće centrifugirano, supernatant je uklonjen i sediment mikroskopski pregledan. Pri povećanju 10x utvrđeno je mnogo pločastih epitelnih stanica i kristala kalcijeva karbonata, rijetki polimorfonuklearni leukociti, rijetke bakterije i puno okruglih i ovalnih oblika. Pregledom istog uzorka sedimenta uz povećanje 40 x potvrđeno je da su ti pravilni oblici jajašca Enterobius vermicularis. Ličinke su bile vidljive unutar jajašca, ali bilo ih je i slobodnih izvan jajašaca, kao i onih koje su se upravo oslobađale iz tanke ljuske jajeta. Prikupljena je ciljana obiteljska anamneza i dobiveni su uzorci perianalnih otisaka svih članova obitelji. Jaja Enterobius vermicularis pronađena su u uzorku perianalnog otiska pacijentice (majke), trogodišnje kćeri i 10-godišnjeg sina. Uzorci perianalnog otiska supruga (oca) i 14-godišnjeg sina bili su negativni.

Zaključak: Perianalni otisak ljepljivom vrpcom je postupak izbora za otkrivanje crijevne enterobijaze. U prikazanom slučaju mikroskopski pregled sedimenta mokraće dao je vrlo vrijedne informacije, odnosno otkrivena je obiteljska infestacija malom dječjom glistom. Pregled sedimenta mokraće može biti osobito vrijedna pretraga u nejasnim situacijama i kada se ne mogu dobiti odgovarajući podatci, primjerice od male djece.

Ivanka Batarilo, Gordana Maravić-Vlahoviček, Branka Bedenić, Mia Slade-Vitković