x
x

Medicinska naklada: Stanice života

  27.07.2023.

Stanice života. Zapisi o transplantaciji – nova knjiga Medicinske naklade, priča je o transplantaciji koštane srži u Zagrebu. Zorno pokazuje da čestito znanstveno pregnuće, profesionalna kompetentnost, predanost i odlučnost mogu prevladati financijska, organizacijska i druga ograničenja.

Medicinska naklada: Stanice života

Profesor Borisa Labara, jedan od autora knjige bio  je baš na mjestu gdje su prije četrdesetak godina u Zagrebu nastajali prvi obrisi kliničke transplantacije koštane srži u Hrvatskoj. Profesor Damir Nemet, koautor knjige, pridružio mu se na Odjelu i naslijedio ga na mjestu predstojnika.

Ova knjiga pokazuje put per aspera ad astra, otkriva napor nekolicine entuzijasta da svojom vizijom, snagom volje i ustrajnim radom stvore znanstvenu jedinicu svjetskog dosega. Knjigu sačinjava 27 poglavlja, raspoređenih u dva velika dijela, od ukupno 370 stranica. Autori kronološkim redom opisuju brojne zgode i nezgode, prilike i neprilike i kritične trenutke iz svoje kliničke prakse ili liječničkog života tijekom tih 40 godina od prve transplantacije koštane srži u Hrvatskoj do danas.

Ovo je knjiga ponajprije za medicinare, ali i za sve one koji vole inspirativne liječničko-znanstvene memoare i literarno napisanu povijest. Kao i za sve one koji vole kliničke priče i za one koje ništa ne znaju o transplantaciji koštane srži, ali bi ipak htjeli saznati zašto transplantacija vraća izgubljenu budućnost.