x
x

Nova metodu za prevenciju periferne neuropatije

  02.06.2023.

Onkološki pacijenti na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka imaju na raspolaganju novu metodu za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije za najčešća maligna oboljenja, koja se po prvi put primjenjuje u Republici Hrvatskoj.

Nova metodu za prevenciju periferne neuropatije

Riječ je o obliku terapeutske regionalne hipotermije (krioterapija) koja se koristi u razvijenim svjetskim onkološkim centrima, uz takozvane „hladne rukavice“ i „hladne čarape za stopala“ koje su u brojnim studijama potvrdile svoju učinkovitost.

Periferna neuropatija ili periferno oštećenje živaca uzrokovano kemoterapijom prilično je česta nuspojava kod bolesnika liječenih citostatskom terapijom, prema recentnim podatcima učestalost iznosi i do 68 %, a smatralo se da se teško može izbjeći. Oboljeli osjećaju trnce u prstima, nelagodu, zatezanje, često imaju manju osjetljivost na osjećaj vrućine i hladnoće ili grčeve u rukama ili nogama, a kasnije se pojavljuje oslabljen osjet u jagodicama prstiju i kronična bol, što može znatno utjecati na smanjenje kvalitete života bolesnika.

Metoda hlađenja ekstremiteta pacijenata koristi se tijekom primjene intravenozne citostatske terapije. Na stopalima i rukama bolesnik ima svoje čarape i rukavice preko kojih  se postavljaju sterilne kaljače, a potom se 15 minuta prije početka kemoterapije primjenjuju „hladne rukavice i čarape“ koje se zadržavaju do kraja terapije i tijekom svakog sljedećeg kemoterapijskog ciklusa.

Istraživanja pokazuju da terapija hladnoćom (tj. zaleđivanje ruku i stopala pomoću hladnih rukavica i/ili čarapa) tijekom kemoterapije može smanjiti vjerojatnost periferne neuropatije kao trajne nuspojave koja i nakon izlječenja maligne bolesti može značajno narušiti kvalitetu života bolesnika.

Od rujna 2022. Klinika za radioterapiju i onkologiju provodi brojne projekte koji imaju za cilj unaprjeđenje kvalitete liječenja onkoloških bolesnika. Tako će i ova nova metoda kod značajnog postotka onkoloških bolesnika kojima su nužni kemoterapijski protokoli u okviru Dnevne bolnice, postati standard liječenja te će u značajnom postotku prevenirati perifernu neuropatiju koja potencijalno može uzrokovati trajni invaliditet. 

Eleonora Cini Tešar, dr. med., voditeljica tima za liječenje tumora dojke Klinike za radioterapiju i onkologiju rekla je da su najčešće skupine citostatika koji mogu dovesti do periferne neuropatije: taksani, platinski spojevi, spojevi vinka alkaloida. Navedene citostatike koristimo u liječenju najčešćih malignih tumora kao što su to tumori dojke, prostate, pluća ili ginekološki tumori.

Klinika za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka  „hladne rukavice i čarape“ pribavila je uz pomoć dionika lokalne zajednice. Ovim je projektom još jednom naglašena nužnost međusobne suradnje više zdravstvenih ustanova i uključivanja lokalne zajednice u zajedničku skrb za onkološke bolesnike.

Izvor: KBC Rijeka