x
x

Objavljene Smjernice za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi

  16.05.2023.

Broj oboljelih osoba od šećerne bolesti u svijetu kontinuirano raste. Hrvatska nije iznimka. Procjenjuje se da imamo preko pola milijuna oboljelih. Liječenje uključuje multidisciplinarnu suradnju više zdravstvenih radnika te je stoga iz redova svih profesija koje sudjeluju u procesima liječenja i edukacije oboljelih formirana radna skupina za izradu prvih hrvatskih Smjernica za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi.

Objavljene Smjernice za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi

Polazište za izradu bila je potreba za standardiziranjem nutritivne skrbi i provođenjem ujednačenog modela edukacije za bolesnike sa šećernom bolešću u Republici Hrvatskoj.
Uz potporu stručnih društava (Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za aterosklerozu Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora) autori Smjernica organizirali su i njihovu objavu u Liječničkom vjesniku (God. I Vol. 145 (2023) Broj I Num. 3-4).

Smjernice su ponajprije namijenjene zdravstvenim djelatnicima; dijabetolozima, endokrinolozima, nutricionistima, specijalistima opće/obiteljske medicine, medicinskim sestrama/tehničarima (edukatorima), specijalizantima i ostalim zdravstvenim profesionalcima koji sudjeluju u liječenju osoba sa šećernom bolešću te udrugama oboljelih od šećerne bolesti.

Šećerna bolest ubraja se u kategoriju bolesti koje se mogu uspješno prevenirati, dobro liječiti te im se može spriječiti ili odgoditi razvoj kroničnih komplikacija. Pravilna prehrana u tome je iznimno važna.

Smjernice su utemeljene na dokazima, izrađene prema metodologiji GRADE (engl. Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation) koja uz snagu dokaza opisuje i razinu preporuke. Zaključci ovih smjernica odnose se na procjenu nutritivnih potreba te primjenu medicinske nutritivne terapije, individualno prilagođene osobama sa šećernom bolešću kao i onima koji imaju neke od vezanih komorbiditeta.

Smjernice za prehranu kod šećerne bolesti u odrasloj dobi nalaze se na linku.

 

Izvor: KBC Zagreb