x
x

Vlaknata hrana i stvaranje plinova

  16.04.2023.

Vlaknata hrana je ona biljnoga podrijetla bogata prehrambenim vlaknima. Vlakna su važna u prehrani zbog niza funkcija koje imaju, no nekad mogu mogu izazvati neugodu i neke nuspojave.

Vlaknata hrana i stvaranje plinova

Dijetalna ili prehrambena vlakna su polisaharidi, a dijele se prema topivosti na topiva i netopiva. Najbolji izvori topivih vlakana su voće (citrusi, jabuke), zob, ječam i mahunarke, dok se netopiva vlakna nalaze u pšeničnim i zobenim mekinjama, integralnom kruhu, žitaricama i povrću. Iako je vlaknata hrana izuzetno zdrava i korisna za organizam, njen je nedostatak poticanje pojačanog stvaranja plinova. Stoga je nepogodna za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva, a i za osobe koje pate od netolerancije na vlaknatu hranu. Stoga se smatra da bi promjena strukture vlaknatih sastojaka različitih vrsta hrane mogla riješiti navedene probleme, prvenstveno stvaranje plinova.

Znanstvenici iz Engleske ispitivali su psilium (psilium ljuskice), sjemenke biljke Plantago ovata, podrijetlom iz Indije. Glavna osobina psiliuma je higroskopnost – nakupljanje vode i bubrenje. To su neprobavljivi listići i odličan su izvor topivih vlakana. Ne sadrže proteine niti masti, a sastavni su dio raznih vrsta hrane, npr. jogurta i prehrambenih žitarica. Autori su ispitivali utjecaj psiliuma na stvaranje plinova u probavnom traktu. Načinili su niz in vitro pokusa s emulzijama stolice zdravih osoba koje konzumiraju psilium ljuskice – analizirani su produkti fermentacije (metabolomika) i njihov utjecaj na različite vrste mikroorganizama. Pokazali su da je fizikalno stanje polisaharidnih vlakana glavni čimbenik fermentabilnosti (razgradnje vlakana) bakterijama i posljedično stvaranja plinova.

Temeljem tih nalazi autori članka već su počeli sa stvaranjem i testiranjem umjetnih vlaknatih materijala (sličnih psilium ljuskicama) koja bi koristile osobe s, npr., iritabilnim bolestima crijeva.

Izvor: Medix