x
x

Rizik za veliki depresivni poremećaj raste s više oboljelih članova obitelji

  01.03.2023.

Tim dr. Frederikke Hørdam Gronemann iz Sveučilišne bolnice u Kopenhagenu u Danskoj proučavao je povezanost obiteljske anamneze depresije i rizika za depresiju. Podaci su uključivali gotovo tri milijuna (2 903 430) osoba iz Danske od kojih su 37 970 muškaraca i 40 223 žena (2,6 i 5%) razvili veliki depresivni poremećaj tijekom praćenja.

Rizik za veliki depresivni poremećaj raste s više oboljelih članova obitelji

Znanstvenici su našli da je izloženost depresiji majke, oca ili braće povezana s dvostruko većim rizikom depresije u muškaraca (povećani omjer stopa incidencije , 2.10, 2.04, i 2.08); povezani rizik povećavao se s brojem oboljelih članova obitelji. Sličan obrazac primijećen je i za žene. Dob članova obitelji u kojoj su razvili depresiju nije bila povezana s razvojem depresije u muškaraca.

Za žene, majčin razvitak depresije sa 69 godina ili u mlađoj dobi bio je povezan s povećanim omjerom stopa incidencije (IRR) za depresiju uspoređenim s oboljenjem majke u dobi od 70 godina i kasnije. Za muškarce povećani IRR-i su bili primijećeni vezano uz izloženost majčinoj depresiji u dobi mlađoj od 30 godina, dok je niži IRR bio zabilježen za izloženost majčinoj depresiji u dobi od 30 i više godina.

Rizik za veliki depresivni poremećaj otprilike je dvostruko veći za muškarce i žene s obiteljskom anamnezom velikog depresivnog poremećaja, neovisno o tome koji je član obitelji bio bolestan.“

Izvornik: Gronemann FH, Jacobsen RK, Wium-Andersen MK, Jørgensen MB, Osler M, Jørgensen TSH. Association of Familial Aggregation of Major Depression With Risk of Major Depression. JAMA Psychiatry. 2023 Feb 8:e224965.

Prevela: dr. sc. Dora Polšek, dr. med.

Risk for major depression found to increase with more affected family members (medicalxpress.com)