x
x

Kampanja „Budi glas koji vodi“

  11.11.2022.

Kampanja „Budi glas koji vodi“ ukazuje na potrebu uvođenja funkcije koordinatora onkološke skrbi, čime bi se pacijentima olakšao i pojednostavio proces liječenja. Uvođenjem funkcije onkološkog koordinatora pacijenti bi tijekom liječenja dobili stručnog „vodiča“ kroz zdravstveni sustav.

Kampanja „Budi glas koji vodi“

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka, čime su izravno ili neizravno pogođene i njihove obitelji, ukupno oko 850.000 građana ili čak 20 posto našeg društva. Pritom je, nakon postavljanja dijagnoze, jedan od najvećih izazova "lutanje kroz sustav", odnosno pacijenti nemaju dovoljno informacija te su često prepušteni samima sebi, bez stručne podrške tijekom cjelokupnog procesa liječenja koje zahtjeva multidisciplinarni pristup.

Liječenje onkoloških bolesnika zahtjeva uključivanje i suradnju multidisciplinarnog zdravstvenog tima, od pulmologa, onkologa, patologa, radiologa, kirurga, i liječnika brojnih drugih specijalnosti,  liječnika obiteljske medicine, medicinskih sestara, psihologa, farmaceuta… Pritom upravo medicinske sestre i medicinski tehničari provode najviše vremena uz  pacijenta, odnosno u direktnom su i kontinuiranom kontaktu s pacijentom i članovima njegove obitelji. Pacijentima, iz razloga što u procesu liječenja sudjeluju različiti stručnjaci, ključno je osigurati specijaliziranu osobu koja bi ih vodila, povezivala s ključnim stručnjacima te im pojednostavila i olakšala tijek liječenja.

O tome kakva bi bila uloga i što bi koordinator onkološke skrbi zaista značio za same pacijente, razgovaralo se 8. studenog na stručnom panelu u organizaciji Udruge za pomoć oboljelima od raka pluća (Udruga Jedra) koja, zajedno s partnerima, pokreće kampanju “Budi glas koji vodi”.

Na panelu su sudjelovali prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljakkoja je istaknula važnost promocije zdravlja u zajednici i screening programa za bolje ishode liječenja, dr.sc. Gordan Madžarac, specijalist kardiotorakalne kirurgije koji se osvrnuo na kirurgiju u onkologiji i liste čekanja, mag. pharm. Ana Soldo, Hrvatske ljekarničke komore koja je naglasila ulogu ljekarnika u procesu liječenja onkoloških pacijenata. Također, kao dio multidisciplinarnog tima koji sudjeluje u liječenju onkoloških pacijenata, u panelu je sudjelovala i Tihana Pavić, specijalistica radioterapije i onkologije koja je istaknula koliko su medicinske sestre važne zbog informiranja i edukacije pacijenata, zatim nutricionistica Sandra Krstev Barać, s naglaskom na vrstu prehrane kakvu pacijenti mogu konzumirati tijekom liječenja, dr. sc. Latinka Basara, profesorica psihologije, koja je istaknula koliko je važno na vrijeme prepoznati i uputiti pacijenta psihologu te da tu potrebu najčešće prepoznaju medicinske sestre neurologinja Svetlana Tomić koja je kazala kako sistemsko liječenje nosi sa sobom brojne popratne pojave te da je jedna od njih i neuropatija.