x
x

U Dubrovniku održan „13th International BMP Conference“

  27.10.2022.

Kongres „13th International BMP Conference“, održan je u Dubrovniku od 8. do 12. listopada. Skupu je nazočilo više od 240 sudionika iz Sjeverne Amerike, Europe, Japana, Kine i Australije.

U Dubrovniku održan „13th International BMP Conference“

Održano je 75 predavanja u više znanstvenih sekcija koje su prikazale najnovija dostignuća u bazičnim, translacijskim i kliničkim istraživanjima BMP molekula. Eminentni znanstvenici održali su plenarna predavanja, dok su mlađi znanstvenici dobili priliku kraćim predavanjima prikazati svoje rezultate. Svako predavanje praćeno je brojnim raspravama i kvalitetnim raspravama. Nagrađeni su najbolje poster prezentacije, a svi izlagači postera su imali priliku predstaviti svoje rezultate u dvominutnim izlaganjima.

Predsjednik Nobelove fondacije Carl-Henrik Heldin s Sveučilišta u Uppsali održao je „EMBO“ plenarno predavanje o novim metodama liječenja tumora povezanih s funkcijom TGF-β molekula. Vizualni identitet kongresa kao i likovna rješenja uručenih povelja nagrađenim predavačima izradila je Natalia Ivanjko, doktorandica Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu.

Ryck Derynk održao je motivacijsko predavanje kao uvod u predavanje četvoro nagrađenih mladih znanstvenika: Tim Herpelinck (Sveučilište u Leuvenu), Gonzalo Sanchez Duffhues (Medicinski Centar, Sveučilište u Leidenu), Nikola Štoković (Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu) i Johanna Bolander (Wake Forest Institute).

A. Hari Reddi sa Sveučilišta u Davisu nagrađen je za veliki doprinos području BMP-ija kao i utemeljenju i očuvanju BMP kongresa koji se održavanju od 1994. (John Hopkins Sveučilište u Baltimoru) pa do 12. kongresa u Tokyju 2018. godine.

 O kongresu: 13th International BMP Conference (pdf)