x
x

Mentalno zdravlje osoba oboljelih of Alzheimerove bolesti

  28.10.2022.

Cilj rada objavljenog u časopisu Socijalna Psihijatrija je prikazati mentalno zdravlje osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti opisivanjem neuropsihijatrijskih simptoma koji se javljaju tijekom bolesti te putem sustavnog prikaza istraživanja prevalencije navedenih simptoma.

Mentalno zdravlje osoba oboljelih of Alzheimerove bolesti

Neuropsihijatrijski simptomi Alzheimerove bolesti su simptomi koji uključuju promjene ličnosti, poremećaje raspoloženja, motoričkih aktivnosti i brojne druge promjene koje osim samog oboljelog mogu opaziti i osobe u okolini bolesnika (liječnici, njegovatelji i dr.). Također, simptomi negativno utječu ne samo na oboljele, već i na osobe oko njih (obitelj, njegovatelji, sustav skrbi za oboljele, te cjelokupno društvo).

Rad prikazuje Alzheimerovu bolest općenito i njezine neuropsihijatrijske simptome njihovim definiranjem, opisom, načinom tretmana, mjerenjem i grupiranjem. U radu je prikazana i prevalencija neuropsihijatrijskih simptoma, te su nalazi dobiveni sustavnom analizom dostupnih istraživanja uspoređeni s nalazima ranijih istraživanja. Tako su najčešći bili simptomi apatije, depresije i iritabilnosti, a najrjeđi simptomi euforije i halucinacije, što je bilo u skladu s nalazima ranijih istraživanja (uz manja odstupanja, koja su također prikazana u radu).

S obzirom na očekivani porast starijih osoba u društvu te samim tim i oboljelih od raznih vrsta demencije (od kojih je Alzheimerova bolest najčešća), očekivano je da će rasti interes kako za samu bolest, tako i za njezine simptome.