x
x

Hrana na hrvatskom tržištu je sigurna

  18.09.2022.

Hrana na hrvatskom tržištu je sigurna, a Hrvatska je i dio europskog sustava za sigurnost hrane koji je najkompleksniji i najzahtjevniji te zbog toga pruža najveću razinu zaštite potrošača.

Hrana na hrvatskom tržištu je sigurna
Cilj projekta je poticanja dodatne edukacije potrošača vezane uz sigurnost hrane i ukazivanje na znanost koja stoji iza sigurnosti hrane.

Kako je rečeno na 4. Hrvatskoj konferenciji o procjeni rizika porijeklom iz hrane, koju je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, hrvatski potrošači promišljaju o sigurnosti hrane čak i nešto više od prosječnih stanovnika Europske unije.

To je bio razlog da je Europska agencija za sigurnost hrane prošle godine, uz još šest država članica, odabrala Hrvatsku za financiranje projekta "Europa bira sigurnu hranu".

Cilj projekta je poticanja dodatne edukacije potrošača vezane uz sigurnost hrane i ukazivanje na znanost koja stoji iza sigurnosti hrane.

Hrvatska je ocijenjena najboljom ocjenom te je uslijedila mogućnost provođenja još jedne kampanje koja počinje sredinom ovog mjeseca.

Ministarstvo poljoprivrede svake godine izrađuje nekoliko vrsta monitoringa hrane u području sigurnosti hrane, za što je i ove godine izdvojeno 24 milijuna kuna.

Rezultati svih monitoringa ukazuju na to da je visoka razina sigurnosti hrane i u Hrvatskoj.

Sva se hrana koja je po rezultatima analiza bila nesukladna nalazi u postupku RASSF-a (sustava brzog uzbunjivanja) te se vrlo brzo povlači s tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede radi na nekoliko zakona u području sigurnosti hrane, pa tako i na novim zakonima o hrani, o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te o zdravlju životinja.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju kako u svijetu godišnje jedan od deset ljudi biva pogođen bolestima koje se prenose hranom.

Izvor: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu