x
x

Intradijalizna hipotenzija i učestalost akutne fibrilacije atrija

  25.08.2022.

Intradijalizna hipotenzija i učestalost akutne fibrilacije atrija u bolesnika na kroničnoj hemodijalizi. Poremećaji srčanog ritma, osobito akutna fibrilacija atrija (AFA), pojavljuju se u 7 – 27 % svih bolesnika na kroničnoj hemodijalizi (KH) i učestaliji su tijekom duljeg razdoblja liječenja KH-om. AFA može uzrokovati hemodinamske promjene i ishemiju miokarda, što dovodi do nepovoljne prognoze. Razvoj AFA u bolesnika na KH-u povezan je s lošijim preživljenjem i potrebom za duljim bolničkim liječenjem.

Intradijalizna hipotenzija i učestalost akutne fibrilacije atrija

Intradijalizna hipotenzija (IDH) jedan je od najvećih problema liječenja kroničnom hemodijalizom (KH), a posebno je osjetljiva u bolesnika starije životne dobi i u onih s kardiovaskularnim poremećajima. Akutna, epizodična, IDH registrirana je u prosjeku u četvrtine svih dijaliznih tretmana, a kronična ili trajna arterijska hipotenzija obično postoji u oko 5 % bolesnika na KH-u. Istraživanje je provedeno na uzorku od 96 bolesnika u Centru za hemodijalizu Živinice.

Analiza 12-kanalnog elektrokardiograma u bolesnika s IDH-om pokazala je da je 46,5 % bolesnika imalo akutnu fibrilaciju atrija (AFA). AFA se češće pojavljivala u bolesnika ženskog spola. U sklopu IDH-a 16,6 % bolesnika, uz AFA, imalo je i ishemijske promjene na EKG-u. U bolesnika koji nisu imali AFA zabilježen je samo jedan slučaj ishemije. Pogreške u podcijenjenoj suhoj tjelesnoj težini u rasponu 0,5 – 1 kg imaju za posljedicu IDH te su često udružene s pojavom AFA tijekom hemodijalize.

Elvedin Osmanović

Izvor: 

Cardiol Croat. 2022;17(7-8):126-33.  https://doi.org/10.15836/ccar2022.126