x
x

Intervencija u osobnom zdravstvenom kartonu kod oboljelih od kolorektalnog raka

  21.08.2022.

Procjenjuje se da trenutno u SAD-u ima oko 1,5 milijuna osoba s kolorektalnim rakom. Stopa 5-godišnjeg preživljavanja se povećala, međutim preživjeli su izloženi riziku od recidiva, osobito unutar prve 2 − 3 godine nakon liječenja.

Intervencija u osobnom zdravstvenom kartonu kod oboljelih od kolorektalnog raka

Nacionalne smjernice preporučuju kontinuirano praćenje nakon operativnog zahvata kako bi se što ranije otkrio recidiv.

Cilj ove studije bio je razviti i testirati izvedivost i učinkovitost samostalnog upravljanja osobnim zdravstvenim kartonom (PHR) na webu kako bi se među preživjelima od kolorektalnog karcinoma povećala kontrola.

Provedeno je ispitivanje izvedivosti prije i poslije intervencije kojom se testirala učinkovitost, tj. preživljenje od kolorektalnog karcinoma.

Prosječna dob ispitanika bila je 58 (SD 9,9) godina, sa 57% (16/28) muškaraca, većinom oženjenih (20/28, 71%) i zaposlenih na puno radno vrijeme (15/28, 54%). Istraživači su uočili značajan porast u pridržavanju odlazaka na kolonoskopiju (prije: 21,11., 52% u odnosu na: 18/21., 86%; P=.005) i CEA (14/21., 67% u odnosu na 21,11., 95%; P=.01), kao i blagi porast odlazaka na CT preglede (14/21, 67% u odnosu na 18/21, 86%; P=.10). Jedini značajan utjecaj na sekundarni ishod (uvjerenja pacijenata) bile su dobrobiti CEA testa (P=.04), jer je većina uvjerenja bila visoka na početku.

Ova studija izvedivosti postavila je temelje za nastavak razvoja osobnog kartona za povećanje nadzora nad kolorektalnim karcinomom. Tehnologije usmjerene na pacijenta, kao što je osobni karton, predstavljaju važan korak u poboljšanju skrbi usklađene sa smjernicama, i to ne samo za osobe koje su preživjele kolorektalni rak, već i za druge kronične bolesnike. Istraživači bi trebali i dalje nastaviti razvijati zdravstvene tehnologije usmjerene na pacijente i imati na umu kliničku implementaciju i poboljšanje učinkovitosti, ustrajnosti i adherencije.