x
x

Krioablacija (zaleđivanje) tumora - po prvi puta u Hrvatskoj

  28.05.2022.

Prvi puta u Hrvatskoj, u KBC-u Sestre milosrdnice, izveden minimalno invazivan intervencijsko-radiološki zahvat za onkološke pacijente – krioablacija (zaleđivanje) tumora – ciljano uništavanje tumora bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva.

Krioablacija (zaleđivanje) tumora - po prvi puta u Hrvatskoj

Jedna od najvažnijih inovacija u svijetu u području minimalno invazivnih intervencijsko-radioloških zahvata za onkološke pacijente, koja se od danas primjenjuje u Hrvatskoj i to u KBC-u Sestre milosrdnice, je krioablacija (zaleđivanje) tumora, tehnika kojom se zaleđuju isključivo štetna tkiva i tumori te tako ciljano uništavaju, a bez implikacija na okolno zdravo tkivo.

Subspecijalist intervencijske radiologije Kliničkog zavoda za dijagnostiku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, dr. sc.  Luka Novosel,   izveo je danas po prvi puta u Hrvatskoj postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod pacijenata s dijagnozom RCC, karcinoma bubrega.

Sam postupak krioablacije sastojao se od preciznog navođenja iglenih sondi, koje se pomoću CT uređaja postavljaju u tumor, nakon čega je slijedilo stvaranje ledene zone promjera do 5 cm, koje su uzrokovale uništenje tumorskih stanica. Ovim zahvatom pacijentima je pošteđen zdravi dio bubrega te je u konačnici bubreg i sačuvan, koji bi u drugim metodama liječenja u cijelosti bio podvrgnut vađenju.

Obzirom da se radilo o minimalno invazivnoj metodi liječenja, pacijenti će već idući dan nakon tretmana krioablacije biti otpušteni iz bolnice.

Zahvat krioablacije (zaleđivanja) tumora, po prvi puta izveden u Hrvatskoj i to na tumorima bubrega, predstavlja velik napredak u minimalno invazivnoj terapiji onkoloških pacijenata. Osim tumora na bubregu, tehnika krioablacije (zaleđivanja) tumora u KBC-u Sestre milosrdnice planira se i u liječenju pacijenata s metastazama na plućima i kostima.