x
x

Godina 2021. u kardiovaskularnoj medicini: intervencijska kardiologija

  27.04.2022.

Od objavljivanja prošlogodišnjeg izvješća u časopisu European Heart Journal ostvaren je znatan napredak u svim granama intervencijske kardiologije. Do tog je napretka došlo usprkos kontinuiranomu globalnom opterećenju zdravstvenih djelatnika i zdravstvenih sustava pandemijom bolesti COVID-19. Ovogodišnje izvješće pruža uvid u novosti o perkutanim koronarnim intervencijama, o intervencijama pri strukturnim bolestima srca i o popratnoj farmakoterapiji.

Godina 2021. u kardiovaskularnoj medicini: intervencijska kardiologija

Ovogodišnje izvješće pruža uvid u novosti o perkutanim koronarnim intervencijama, o intervencijama pri strukturnim bolestima srca i o popratnoj farmakoterapiji.

Dokazi koji su izneseni tijekom prošle godine u području intervencijske kardiologije prokomentirani u ovome pregledom članku vjerojatno će se odraziti na buduće kliničke smjernice i potaknuti nove studije. Istraživanja koja su u tijeku s područja funkcionalne koronarne angiografije dopunit će „uznemirujuće“ dokaze iz istraživanja FAVOR III China. Rastući interes intrigantne biologije plaka i ishemijsko opterećenje u predviđanju ishoda bolesnika sa stenozama koronarnih arterija zasigurno će potaknuti daljnje rasprave i istraživanja. Velika istraživanja u području transkateterskog liječenja strukturnih bolesti srca, osim TAVI-ja, očekuju se u bližoj budućnosti.

Javier Escaned, Farouc A. Jaffer, Julinda Mehilli, Roxana Mehran