x
x

Program intervencijske kardiologije u Općoj bolnici Pula

  17.02.2023.

Dana, 03. veljače 2023. godine u Općoj bolnici Pula svečano je obilježeno predstavljanje programa interventne kardiologije. Preseljenjem Službe za internu medicinu u nove objekte Nove bolnice, unutarnja uređenost prostora sofisticiranom medicinskom opremom omogućuje napredak i promišljeno uvođenje izvornih metoda dijagnostike, prevencije i liječenja.

Program intervencijske kardiologije u Općoj bolnici Pula

Od ovog tjedna u prostorima kardiološke poliklinike stavljena je u funkciju zasebna kardiološka sala (angio sala) za minimalno invazivne zahvate i postavljanje stentova uz invazivnu dijagnostiku i terapijsko liječenje kardiovaskularnih bolesti srca i perifernih krvnih žila. Obzirom da se radi o visoko diferentnim metodama postupak uvođenja se provodi uz mentoriranje suradne ustanove, KBC Rijeka, odnosno njihovih iskusnih interventnih kardiologa liječnika i medicinskih sestara/tehničara instrumentara.

Medicinski tim, sastavljen od dva liječnika specijalista kardiologa, četiri medicinske sestre/tehničara – instrumentara i dva inženjera radiologije, prethodnih godina educirao se u vanjskim partnerskim ustanovama čime su stekli praktična i teoretska znanja dovoljna za početak programa koji će u slijedećim mjesecima biti direktno monitoriran, u prostorima i na opremi OB Pula, do potpunog osamostaljivanja.

Angiografski uređaj za dijagnostičku i intervencijsku koronarografiju vrijedan je 4.549.428,25 kn s PDV-om. U potpunosti je financiran bespovratnim sredstvima putem europskog projekta „Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula KK.08.1.2.03.0013“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Zahvaljujući angiografskom uređaju, primjenjivat će se nove dijagnostičke i terapijske metode u domeni invazivne kardiologije (koronarografija, umetanje potpornica (stent) i balonska angioplastika) te svih stanja bolesti srca koji su jedan od većih uzročnika mortaliteta stanovništva i zbog kojih su do sada pacijenti iz Istre putovali u druge krajeve Hrvatske.

Izvor: OB Pula