x
x

Koinfekcija pluća kod bolesnika s transplantiranim plućima

  25.04.2022.

Transplantacija pluća jedna je od terapijskih opcija kod liječenja uznapredovale plućne bolesti. Primatelji presađenih pluća imaju povećani rizik za nastanak plućnih infekcija. U ovom radu prikazan je slučaj koinfekcije pluća kod bolesnika s transplantiranim plućima, čiji su uzročnici Mycobacterium tuberculosis i Nocardia species.

Koinfekcija pluća kod bolesnika s transplantiranim plućima

58-godišnjem muškarcu transplantirano je obostrano plućno zbog idiopatske plućne fibroze. Rano razdoblje nakon transplantacije bilo je neupadljivo.

Devet mjeseci nakon transplantacije napravljen je CT prsnog koša zbog opadanja plućne funkcije tijekom rutinskog praćenja. CT snimkom otkrivene su bilateralne bronhijalne deformacije s novonastalim peribronhalnim infiltratima, noduli i suppleuralni konsolidati i uzorak „stabla u pupoljku“ u lijevom plućnom krilu. Pacijent je bilo hospitaliziran i mikrobiološka analiza sputuma otkrila je Acinetobacter baumanii, pneumokok i Aspergillus niger. Ciljana antibiotska terapija započela je nakon ispitivanja osjetljivosti na antimikrobne lijekove.

Sljedeći mjesec pacijent je ponovno hospitaliziran zbog niske temperature. RTG prsnog koša otkrio je infiltrat gornjeg lijevog režnja s povišenim upalnim markerima. Također je napravljena pozitronska emisijska tomografija/CT otkrivajući metabolička aktivna područja u lijevom plućnom krilu i medijastinalni limfni čvorovi. U međuvremenu je otkriven u kulturi sputuma Mycobacterium tuberculosis i započetna je antituberkulozna terapija.  Nakon PCT testiranja materijala dobivenog biopsijom pluća  otkrivena je i Nocardia spp.

Transplantacija pluća je specifična zbog konstantne izloženost alotransplantata okolišu. Imunosupresivna terapija je rizik od oportunističkih infekcija, prvenstveno plućne infekcije.  Mikrobiološke dijagnostičke metode su obvezne za postizanje ispravne i pravovremene dijagnoze infekcije u primatelja presađenih pluća. Kliničari koji liječe transplantirane pacijente uvijek bi trebali biti svjesni te mogućnosti koinfekcije rijetkim i oportunističkim patogenima.

Dina Rnjak , Feđa Džubur Jelena Knežević , Gordana Pavliša, Ana Hećimović , Goran Glodić , Mateja Janković Makek, Miroslav Samaržija