x
x

Koji je mehanizam iznenadne srčane smrti kod pretilih i dijabetičara?

  19.01.2022.

Ventrikularne aritmije i iznenadna srčana smrt najčešće se javljaju kod koronarne bolesti, kardiomiopatije i zatajenja srca, ali se sve češće uočavaju i kod osoba koje boluju od šećerne bolesti i kod pretilih.

Koji je mehanizam iznenadne srčane smrti kod pretilih i dijabetičara?
Nedavno su identificirani proaritmički učinci nereguliranog metabolizma aminokiselina razgranatog lanca, što je uobičajeno obilježje bolesnika s metaboličkim poremećajima.

Učestalost ovih metaboličkih poremećaja raste u zapadnim zemljama, ali prevencija i liječenje aritmija i iznenadne srčane smrti je ograničena zbog nepotpunog poznavanja mehanizmima osnovne bolesti. U radu je prikazana prevalencija elektrofizioloških poremećaja, ventrikularnih aritmija i iznenadne srčane smrti kod pretilih i osoba sa šećernom bolesti tipa 2. Pregledane su eksperimentalne studije koje su pored proaritmičkih mehanizama identificirale patofiziologiju bolesti i povezane modulacijske čimbenike. Raspravlja se o ključnim procesima, uključujući mitohondrijalnu disfunkciju, oksidativni stres, poremećaje strukture srca, abnormalnu srčanu provodljivost, disfunkciju ionskih kanala, produljenu repolarizaciju i disregulaciju unutarstanične homeostaze natrija i kalcija. Osim toga, obrađeni su nedavno identificirani proaritmički učinci nereguliranog metabolizma aminokiselina razgranatog lanca, što je uobičajeno obilježje bolesnika s metaboličkim poremećajima. Konačno, raspravlja se o trenutnim mogućnostima upravljanja, uz potencijalni razvoj novih preventivnih i terapijskih strategija temeljenih na nedavnim spoznajama otkrivenim u translacijskim studijama.