x
x

Internacionalni dan radiologije posvećen intervencijskoj radiologiji

  08.11.2021.

U ponedjeljak 8. 11., na dan Röntgenova povijesnog otkrića, obilježava se deseti Internacionalni dan radiologije, koji je ove godine posvećen važnoj ulozi intervencijske radiologije. Intervencijska radiologija je subspecijalizacija kliničke radiologije, u sklopu koje se izvodi mnoštvo minimalno invazivnih zahvata na krvnim žilama ili drugim organima koristeći navođenje radiološkim uređajima.

Internacionalni dan radiologije posvećen intervencijskoj radiologiji

Uvod

Intervencijska radiologija je subspecijalizacija kliničke radiologije, u sklopu koje se izvodi mnoštvo minimalno invazivnih zahvata na krvnim žilama ili drugim organima koristeći navođenje radiološkim uređajima. Osim intervencija na krvnim žilama (vaskularnim intervencijama), intervencijski radiolozi danas izvode i brojne nevaskularne intervencije – na jetri, bubrezima, probavnom sustavu, plućima ili dojci, bilo da je riječ o dijagnostici ili minimalno invazivnoj terapiji.

 

 

Intervencijska radiologija u KBC Rijeka

U KBC-u Rijeka u novije vrijeme uvedena je perkutana termoablacija, metoda koja podrazumijeva uvođenje sonde kroz kožu u tumor, najčešće jetre ili bubrega, i njegovo uništavanje toplinom. Brojni zahvati izvode se na krvožilnom sustavu, čime bolesnik izbjegne podvrgavanje klasičnom kirurškom zahvatu.

Na godišnjoj se razini na Kliničkom zavodu za radiologiju KBC-a Rijeka izvodi preko 500 intervencijskih postupaka na krvnim žilama, kojima se smanjuje broj amputacija širenjem krvnih žila nogu, održava i spašava pristup krvotoku kod bolesnika na dijalizi, ili zaustavlja krvarenje ciljano zatvarajući (embolizirajući) krvnu žilu iz koje bolesnik krvari. Sličnim postupkom mogu se zatvoriti krvne žile koje hrane tumore ili u tumor direktno aplicirati citostatik, čime se ublažavaju neželjeni učinci sistemske primjene kemoterapije.

Riječki intervencijski radiolozi danas rade u sustavu pripravnosti, u sklopu kojeg su 24 sata na dan dostupni za liječenje bolesnika s akutnim moždanim udarima, pokrivajući Primorsko-goransku, Istarsku te dio Ličko-senjske i Karlovačke županije, provodeći revolucionarni zahvat uklanjanja ugruška iz krvne žile mozga, time vraćajući protok u dio mozga koji je bio bez krvi, čime je znatno poboljšan oporavak bolesnika.

Za liječenje bolesnika s akutnim moždanim udarom KBC Rijeka ove je godine primio zlatnu nagradu Europske organizacije za liječenje moždanog udara, kao potvrdu visoke stručnosti i organizacije u liječenju bolesnika s moždanim udarom.

Razvoj intervencijske radiologije

Razvoj intervencijske radiologije započeo je svega godinu dana nakon što je Wilhelm Röntgen 1895. otkrio novi oblik elektromagnetskog zračenja, koji je nazvao x-zrake. Već 1896., iste godine kada je i u Rijeci Peter Salcher učinio prvi radiogram, Eduard Haschek i Otto Theodor Lindenthal u Beču su učinili prvu angiografiju (prikaz krvnih žila kontrastom) na venama amputirane ruke. Pravi uzlet intervencijskoj radiologiji daje švedski radiolog Sven Ivan Seldinger koji je 1953. razvio jednostavnu, sigurnu i minimalno invazivnu tehniku perkutanog pristupa krvnoj žili ili bilo kojem drugom prostoru u tijelu, koju danas zovemo Seldingerova tehnika. Ova tehnika omogućila je daljnji razvoj materijala i postupaka u intervencijskoj radiologiji, kao što je razvoj selektivnih dijagnostičkih katetera (Judkins 1958.), balon-dilatacija sužene krvne žile (Dotter, 1963.), izum žilne potpornice – stenta (Palmaz 1980.) i brojne druge.

Izvir: KBC Rijeka