x
x

COVID-19: SZO preporučuje kortikosteroide za tešku infekciju

  03.09.2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje sistemske kortikosteroide za liječenje bolesnika s teškom i kritičnom infekcijom COVID-19. Smjernice se podudaraju s objavljivanjem tri randomizirana klinička ispitivanja i metaanalizom primjene kortikosteroida u časopisu JAMA.

COVID-19: SZO preporučuje kortikosteroide za tešku infekciju

SZO preporučuje 6 mg deksametazona oralno ili intravenski dnevno ili 50 mg hidrokortizona intravenski svakih 8 sati tijekom 7 do 10 dana kod najtežih oblika bolesti COVID-19. SZO također predlaže da se kortikosteroidi ne koriste za liječenje bolesnika s blažom infekcijom COVID-19, jer oni mogu povećati rizik od smrtnosti kod tih pacijenata.

U metaanalizi koju je sponzorirala SZO, istraživači su analizirali rezultate sedam ispitivanja kortikosteroida u odnosu na uobičajenu njegu ili placebo između 1700 kritično bolesnih s COVID-19 infekcijom. Stopa smrtnosti od 28 dana kao primarni ishod, bila je značajno niža u ispitivanoj skupini koja je dobila kortikosteroide (32% apsolutne smrtnosti za kortikosteroide u odnosu na 40% pretpostavljene smrtnosti za kontrolnu skupinu). Urednici zaključuju da ove studije pružaju dokaze o učinkovitosti kortikosteroida kod težih oblika infekcije COVID-19