x
x

22. Tjedan mozga u Hrvatskoj od 13. do 17. 3. 2023.

  07.03.2023.

Ove godine sudjelujemo u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama i istraživanju mozga te neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao BRAIN AWARENESS WEEK, provodi se u Hrvatskoj 22. godinu zaredom u mjesecu ožujku pod nazivom TJEDAN MOZGA.

22. Tjedan mozga u Hrvatskoj od 13. do 17. 3. 2023.

Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB) i FENS (Federation of European Neuroscience Societies) ove su godine od 13. do 17. ožujka 2023. glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost te Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. U obilježavanju Tjedna mozga pridružit će nam se Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, Sveučilište u Zadru te mnoge udruge, škole i druge javne ustanove.

Svih ovih godina cilj je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Ove godine posebno će se obraditi sljedeće teme:

1. Razvoj mozga nakon rođenja
2. Stupnjevi stanja svijesti
3. Interakcija živčanog i probavnog sustava

Molimo Vas da u skladu s Vašim interesom i mogućnostima Tjedan mozga obilježite:

- organiziranjem aktivnosti (radionice, predavanja, tribine, diskusije, izložbe i sl.) koja prate neuroznanost i srodna područja

- organiziranjem samostalnih medijskih nastupa

- posjetom i sudjelovanjem u pripremljenim aktivnostima kako slijedi:

1.  Radionice za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi
2.  Radionica o psihodrami
3.  Radionica o histološkim metodama u neuroznanosti
4.  Mini-simpozij: „Neurobiologija, ontogeneza i evolucija svijesti i samosvijesti u čovjeka“

Detaljan opis radionica te upute za prijavu možete pronaći na www.hdn.hr.

Otvoreni smo za sve Vaše ideje i prijedloge. Spremni smo ponuditi svoju stručnost i potrebne informacije ili materijale za praćenje navedene problematike, kako u Tjednu mozga, tako i inače. U slučaju da sami organizirate aktivnosti u Tjednu mozga, molimo Vas da nam o tome dostavite obavijest kako bismo ih uvrstili u raspored događanja te u izvješće koje dostavljamo organizaciji Dana Alliance.

Konačni raspored bit će zaključen do 10. ožujka 2023. godine i objavljen na našoj web stranici www.hdn.hr . Kontaktirajte nas na adresi: Hrvatski institut za istraživanje mozga, Šalata 12, 10000 Zagreb; tel: 01 4596-902, 01 4596-801; e-mail: hdn@hiim.hr

S poštovanjem,

Predsjednik HDN                                                                               
prof. dr. sc. Miloš Judaš          
                                                   

Radionica Psihodrame za starije od 18 godina

13.03.2023. PONEDJELJAK, SEMINARSKA DVORANA PRIZEMLJE, HIIM, ŠALATA 12, – RADIONICA PSIHODRAME ZA STARIJE OD 18 godina.

TERMINI 1: 17:00 – 18:15h do 12 osoba
TERMIN 2: 18:30 – 19:45h do 12 osoba

Psihodrama je psihoterapijski pravac u kojem se kroz korištenje akcijskih dramskih metoda istražuju interpersonalni odnosi i unutarnji svijet pojedinca.

Voditeljica:  Marta Okružnik, dr.med. , specijalizantica dječje i adolescentne psihijatrije, edukant završne godine za psihodramskog psihoterapeuta pri Centru za psihodramu.

Radionica: Psihodrama i igra
Iskustvena radionica u kojoj će polaznici imati priliku kroz psihodramske vježbe istražiti na kreativan i spontan način temu igre. Prikazat ćemo dječju igru, igru slučaja, fer igru, prljavu igru. Ideja  je  napraviti društvenu igru ili eksperiment. Nije potrebno prethodno iskustvo u psihodrami, sudjelovati mogu svi koji se žele igrati i naučiti nešto novo o sebi.

Radionica: Mozak u psihodrami
Iskustvena radionica u kojoj će polaznici kroz psihodramske vježbe upoznati i istražiti sebe i svoj odnos prema osnovnoj građi mozga. Ideja je isprobati različite perspektive mozga kroz psihodramsko igranje uloga. Psihodrama je akcijska metoda u kojoj nije potrebno prethodno iskustvo; sudjelovati mogu svi ljubitelji neuroznanosti koji žele kreativnim i spontanim procesom saznati više o sebi.

S obzirom da je broj sudionika na radionici ograničen, ukoliko ste se prijavili za radionicu, a ipak ne možete sudjelovati, molimo Vas da se javite na irisisasegi@gmail.com kako bi netko drugi mogao preuzeti Vaše mjesto.

Tribina: Mozak i igra

15.03.2023. SRIJEDA, 17:30h TRIBINA „MOZAK I IGRA“, Dvorana Čačković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3

Igra predstavlja spontanu aktivnost u djetinjstvu, važna je za psihološki razvoj u kognitivnim, emocionalnim i socijalnim dimenzijama te ima ključnu ulogu u mentalnom zdravlju djeteta, ali i u mnogim aspektima „odraslog“ života pojedinca.

Pridružite se tribini u dvorani Medicinskog fakulteta te saznajte koju još sve ulogu ima igra u djetinjstvu ali i u odrasloj dobi uz izlaganje panelista:

prof. dr. sc. Miloš Judaš, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr. sc. Tihana Jendričko, specijalist psihijatar, Klinika za psihijatriju Vrapče

prof. dr. sc. Višnja Rajić, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Ana-Maria Bohaček, specijalist rane intervencije, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Sanja Ivanušević Grgas, dipl. psiholog, praktičar terapije igrom

Ukoliko niste u mogućnosti sudjelovati „uživo“, priključite se online putem poveznice:

https://us02web.zoom.us/j/82261234997?pwd=Y3BUWTZJeXcxdTl6SHpiZmhEblc4UT09

 Ulaz je slobodan.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROPlivit C 1000 PlusMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT C 1000 Plus
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: