x
x

Svjetski dan nepušenja i škola nepušenja

  19.05.2024.

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ga je još 1987. godine. Pušenje, sa svojim širokim spektrom posljedica, predstavlja globalni javnozdravstveni i gospodarski problem i definira se kao teška ovisnost s visokim ovisničkim potencijalom.

Svjetski dan nepušenja i škola nepušenja
Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci tijekom odvikavanja od pušenja.

Razlozi zašto netko počinje pušiti različiti su kod svake pojedine osobe. Većina osoba koje će postati pušači počinju pušiti prije dvadesete godine starosti. Danas svjedočimo velikom broju mladih ovisnih o duhanu, a također je u porastu i uporaba neduhanskih proizvoda u mlađoj populaciji (e-cigarete, grijani duhanski proizvodi, duhanske vrećice…).

Pušenje se najčešće isprobava u ranim adolescentnim godinama, kad je pritisak vršnjaka velik i kada smo osjetljivi na odobravanja, želimo izgledati starije, zrelije i poželjnije. Važno je i ono što mladi doživljavaju kod kuće. Stoga su učenje po modelu od roditelja, laka dostupnost duhanskih proizvoda, kao i neprovođenje zakonskih odredbi o zabrani pušenja na javnim mjestima te prikriveni marketing, ali i određene crte ličnosti najčešći rizični čimbenici za početak pušenja.

Početak pušenja uglavnom je neugodan, većina pušača sjeća se da je sve započelo kašljanjem, možda čak i boli u prsištu, vrtoglavicom, mučninom, glavoboljom. To najčešće nije učinak koji će ljudi željeti ponovo osjetiti, no kod pušenja većina kaže da su bili uporni i da su vjerovali, gledajući druge kako uživaju, kako će im cigareta u nekom trenutku početi pružati osjećaj ugode, zadovoljstva i to se često ubrzo i dogodi. Razlog zašto netko nastavlja pušiti nakon prvih neugodnih pokušaja je razvoj ovisnosti (fizičke i psihološke).

U liječenju ovisnosti o duhanu važno je istaknuti ulogu i program Škole nepušenja, koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Program se zasniva na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci tijekom odvikavanja od pušenja. 

Ususret obilježavanju „Svjetskog dana nepušenja“ u svibnju će se provoditi program Škole nepušenja od 20. do 24. svibnja 2024. godine, u terminu od 17 do 19 sati u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16. Svi zainteresirani mogu se prijaviti u program pozivom na brojeve telefona: 01/ 46 96 117; 38 30 066.

Također, povodom Svjetskog dana nepušenja, 28. svibnja 2024. telefonske linije Službe bit će otvorene za sve upite i informacije vezane uz problematiku korištenja duhana i duhanskih proizvoda od 14 do 18 sati, kada se svi zainteresirani mogu se javiti stručnjacima Službe na brojeve telefona: 01/46 96 117 i 46 96 287.


Pripremili: Boris Gracin, dr. med, psihijatar, uži specijalista iz alkoholizma i drugih ovisnosti i Martina Bekić, mag. med. techn., Služba za mentalno zdravlje i  prevenciju ovisnosti