x
x

Ove godine na svjetski dan srca: Koristi srce

  28.09.2022.

KORISTI SRCE primjenjuje vaše znanje, suosjećanje i utjecaj kako biste bili sigurni da vi, vaši bližnji i zajednica čiji ste dio, imate najbolje šanse za zdrav život. Radi se o povezivanju sa vlastitim srcima, osiguravanju da ih hranimo i njegujemo najbolje što možemo, te korištenju digitalne moći za povezivanje svakog srca, svugdje.

Ove godine na svjetski dan srca: Koristi srce

Svjetski dan srca 29. rujna prilika je za svakoga da zastane i razmisli kako najbolje iskoristiti srce za čovječanstvo, za prirodu i za sebe. Prevladavanje KVB je nešto što je važno za svako srce koje kuca.

Ove godine na Svjetski dan srca koristi srce za:

  • Koristi srce za čovječanstvo - Pristup liječenju i podršci za KVB uvelike se razlikuje diljem svijeta. Preko 75% smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti događa se u zemljama s niskim do srednjim dohotkom, ali pristup može biti problem bilo gdje. Uključivanjem u globalne događaje kao što je Svjetski dan srca, kao i lokalne aktivnosti, ovlašteni smo širiti svijest i pomoći u stvaranju razlika u životima cijelog čovječanstva.
  • Koristi srce za prirodu - Zagađenje zraka odgovorno je za 25% svih smrti od kardiovaskularnih bolesti, uzimajući živote 7 milijuna ljudi svake godine. Bilo da se radi o neposrednijim radnjama poput hodanja ili vožnje biciklom umjesto putovanja automobilom ili dugoročnijim naporima kao što je podupiranje zakona o čistom zraku, svatko od nas može pridonijeti zdravijem planetu na svoj način.
  • Koristi srce za sebe - Psihološki stres može udvostručiti rizik od srčanog udara. Vježbanje, razgovor i dovoljno kvalitetnog sna pomažu u smanjenju razine stresa. Odupirući se štetnim mehanizmima suočavanja i lošim navikama izazvanim stresom, možemo maksimizirati zdravlje našeg srca.
  • Koristi srce za bolju prehranu - Smanjite unos slatkih napitaka i zaslađenih voćnih sokova. Umjesto toga odaberite vodu ili sokove bez šećera. Zamijenite slatkiše svježim voćem kao zdravom alternativom. Nastojte pojesti 5 porcija (koliko vam stane u šaku) voća i povrća dnevno – može biti svježe, zamrznuto, iz konzerve ili sušeno. Ograničite unos alkohola. Pokušajte smanjiti količinu prerađene i unaprijed pripremljene hrane koja često ima visok udio soli, šećera i masnoća. Pripremite zdravi ručak kod kuće i ponesite ga na posao ili u školu.
  • Koristi srce za tjelesnu aktivnost - Bavite se umjerenom do intenzivnijom tjelesnom aktivnošću najmanje 30 minuta pet puta tjedno. Igra, šetnja, kućanski poslovi, ples – sve se broji! Budite aktivniji svaki dan – koristite stube, a umjesto automobilom, idite pješice ili biciklom.
  • Koristi srce i reci ne pušenju - Prestanak pušenja je najbolja stvar koju možete učiniti za zdravlje svog srca. U roku od 2 godine nakon prestanka pušenja, rizik od kardiovaskularnih bolesti značajno se smanjuje. Nakon 15 godina rizik je jednak kao i kod nepušača. Izloženost duhanskom dimu također može biti uzrok srčanih bolesti kod nepušača. Ako prestanete pušiti / uopće ne pušite, poboljšat ćete svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih.

 Koristi srce i poveži se 29. rujna.