x
x

In utero izloženost paracetamolu povezana s rizikom za ADHD i autizam

  Marija Škrlec, mag. pharm

  11.11.2019.

Veća izloženost paracetamolu u maternici povezana je s povećanim rizikom od poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) i poremećajem iz autističnog spektra, pokazala je prospektivna studija JAMA Psychiatry.

In utero izloženost paracetamolu povezana s rizikom za ADHD i autizam

Istraživači su izmjerili metabolite paracetamola u uzorcima plazme pupkovine od gotovo 1000 žena koje su rodile u bolnici u Bostonu. Kada su potomci imali otprilike 10 godina, 26% je zadovoljilo dijagnostičke kriterije samo za ADHD, 7% samo za autizam, 4% za oba, a 31% za druge poremećaje u razvoju. Preostali su smatrani neurotipičnim.

Djeca su podijeljena u tercile na osnovi razine metabolita paracetamola kod majki. U usporedbi s djecom koja su u najnižem tercilu, kod onih u drugom i trećem tercilu vjerojatnije je da će im biti dijagnosticiran ADHD. Oni koji su bili u trećem tercilu također su imali veću vjerojatnost da će im biti dijagnosticiran autizam.

Među potencijalnim temeljnim mehanizmima istraživači navode da paracetamol može blokirati ciklooksigenazu 2, što može utjecati na brojne moždane funkcije.

Izvor: JAMA Psychiatry. Published online October 30, 2019. doi:10.1001/jamapsychiatry.2019.3259