x
x

Oseogrow – novi lijek za koštanu regeneraciju

  04.07.2018.

Molekularni procesi potrebni za regeneraciju kosti su preduvjet za razvoj novih bioloških postupaka neophodnih za stimulaciju koštanog cijeljenja. U ovome trenutku na tržištu ne postoji adekvatna terapija koja može ubrzati cijeljenje prijeloma dugih kostiju. P

Oseogrow – novi lijek za koštanu regeneraciju

Postoji potreba za razvojem nove koštane naprave koji će ponuditi sigurno i ekonomično liječenje.

Projekt Osteogrow razvio je potpuno novu terapiju koja obećava da će biti sigurna i isplativa te će smanjiti potrebu za sekundarnim intervencijama.

Osteogrow sadrži autologni krvni ugrušak (ABC) kao nosač koji se sastoji od periferne krvi u koji se dodaje rekombinantni protein BMP6 (engl. Bone Morphogenetic Protein). BMP6 je odabran kao poželjni koštani morfogentski protein u usporedbi s BMP2 ili BMP7 / OP1 jer se ne veže na BMP antagonist, Noggin. Autologni krvni ugrušak odabran je kao nosač BMP6 molekule, jer se veliki broj proteina plazme čvrsto veže na BMP6.

Uz potporu EU FP7 programa završena su pretklinička testiranja Osteogrow-a i započela je prva primjena Osteogrow lijeka u ljudi (FIH) unutar odobrene kliničke studije.

Osteogrow se testira unutar dvije indikacije: distalna radijalna fraktura i visoka osteotomija goljenične kosti koje su odabrane kako bi se utvrdila sigurnost i potencijalna učinkovitost Osteogrow lijeka u regeneraciji metafizalne kosti. Osim trenutno testiranih kliničkih indikacija, ova terapija će se koristiti za liječenje degenerativnih bolesti kralježnice.