x
x

Konzumacija alkohola povezana s hipertenzijom

  02.07.2018.

Konzumacija alkohola ima štetan utjecaj na arterijski krvni tlak, osobito u muškoj populaciji, objavljeno je u dva rada u časopisu Journal of the American Heart Association.

Konzumacija alkohola povezana s hipertenzijom

U prvoj meta-analizi u kojoj je obuhvaćeno 360.000 odraslih osoba i 90.000 osoba s postavljenom dijagnozom hipertenzije istraživači su zaključili da muškarci koji prosječno piju 1-2 alkoholnih pića na dan imaju povećan rizik za razvoj hipertenzije u usporedbi s osobama koje ne konzumiraju alkohol. Kod žena se ovaj rizik povećava nakon konzumacije 3 i više alkoholnih pića.

U drugoj studiji je obuhvaćeno 4700 odraslih u dobi od 18 do 45 godina koji su odgovarali na upitnik o ekstenzivnom ispijanju alkohola (binge-drinking - uzastopno ispijanje većih količina alkoholnih pića). Oko 25% muškaraca i 12% žena je prijavilo opijanje više od 12 puta u prošloj godini. Ekscesivno opijanje od 1 do 12 puta tijekom prošle godine imalo je 29% muškaraca i 25% ispitivanih žena. Nakon multivarijatne analize zabilježeno je da muškarci koji se opijaju većom količinom alkohola imaju viši sistolički krvni tlak u odnosu na osobe koje nemaju ovakvu "praksu". Više vrijednosti sistoličkog krvnog tlaka su zabilježene u osoba s više od 12 epizoda uzastopnog ispijanja većih količina alkoholnih pića (122 vs. 119 mm Hg). Za žensku populaciju nisu zabilježeni ovi rezultati.

Ovo je još jedan negativan učinak alkohola na zdravlje na koji moramo upozoravati naše bolesnike.