x
x

Tematska sjednica o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda

  16.04.2018.

Održana tematska sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda

Tematska sjednica o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda
Zaključeno je kako za sve probleme onečišćenja u Slavonskom Brodu treba što prije pronaći rješenja, prvenstveno za rafineriju u susjednoj državi koja zahtjeva modernizaciju.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održao je u utorak 10. travnja tematsku sjednicu na kojoj se razgovaralo o ugroženosti zdravlja stanovnika Slavonskog Broda i okolice. Predsjednica Odbora dr. Ines Strenja Linić naglasila je da su o tom najvećem ekološkom problemu koji traje već deset godina održane mnoge rasprave, prosvjedni skupovi, bilateralni razgovori u kojima je zatraženo poštivanje ekoloških standarda.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavio je podatke o onečišćenju zraka, mjerenju i pokazateljima onečišćenja, mjerama koje se poduzimaju za zaštitu zdravlja građana od onečišćenja te epidemiološke podatke o pobolu i smrtnosti u Republici Hrvatskoj, Brodsko-posavskoj županiji i Slavonskom Brodu za razdoblje od 2005. do 2016. godine, a govorio je i o najnovijem ekološkom incidentu onečišćenja vode u tom gradu.

Capak je naglasio kako je zadnjih par godina zrak u Slavonskom Brodu uglavnom čist, ali onečišćenje česticama je iznad dopuštenih granica. Čestice su najopasniji onečišćivač zraka i predstavljaju najopasniji stres za zdravlje i okoliš, rekao je Capak ističući da su najveća prekoračenja količine lebdećih čestica evidentirana zimi budući da su kućna ognjišta na drva njihov najveći proizvođač.

Podatke o provođenju nužnih mjera za procjenu rizika od onečišćenja za ljudsko zdravlje u prezentaciji je prikazala Ivana Vinković Vrček iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. Naglasila je da parametri koji se danas mjere povezano uz onečišćenje zraka ne uključuju i mjerenje mikro i nano čestica budući da regulatorni okvir to ne predviđa.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ukratko je predstavio problematiku zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu od 2009. godine napomenuvši da na to zagađenje, osim rafinerije u Bosanskom Brodu, utječu i kućna ložišta na drva, ali i činjenica da kroz Slavonski Brod prolazi autoput, a tu je i granični prijelaz. Osvrnuo se i na najnoviji ekološki incident i kronologiju zbivanja vezanu za onečišćenje vodocrpilišta u Slavonskom Brodu napomenuvši kako sve informacije još nisu poznate, posebno sam uzrok koji je doveo do onečišćenja.

U raspravi su svoje stavove o iznijeli članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Grada Slavonskog Broda te predstavnici nekoliko ekoloških i drugih udruga s područja Slavonskog Broda.

Zaključeno je kako za sve probleme onečišćenja u Slavonskom Brodu treba što prije pronaći rješenja, prvenstveno za rafineriju u susjednoj državi koja zahtjeva modernizaciju.