x
x

Web ili klasična anketa u istraživanjima, povezanost sa sustavom e-Građani?

  31.01.2018.

Web ankete isplativije su od papirnatih klasičnih upitnika i sadržavaju više podatka od klasičnih anketa. U web anketama ispitanici daju više podataka, a ispitivanja se mogu koristiti u različitim istraživanjima, objavljeno je u časopisu Journal of Medical Internet Research.

Web ili klasična anketa u istraživanjima, povezanost sa sustavom e-Građani?

Tradicionalno su se u istraživanjima koristili papirnati upitnici. Međutim, sve je manji broj odaziva na popunjavanje klasičnih upitnika što može dovesti do pristranosti u selekcioniranju ispitanika. Sve veća upotreba interneta omogućila je skupljanje podataka, ali istraživanja koja koriste web upitnike imaju različite rezultate i relativno malu stopu odaziva.

Siguran online poštanski sandučić, tzv. e-Boks koji je povezan s civilnim registracijskim brojem postao je  obaveza za sve građane Danske u 2014. godini uz vrlo malo iznimaka u izvanrednim slučajevima. Otprilike 89% Danske populacije ima digitalni sandučić koji koriste u korespondenciji s javnim službama i taj dio populacije je dostupan online istraživanjima.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 3600 ispitanika koji su podijeljeni u dvije grupe grupe. Prva grupa od 1303 (36,29%) ispitanika, popunjavala je upitnik na digitalni poziv, 1653 (45,99%) ispitanika klasični, papirnati upitnik (razlika 9,66%, 95% CI 7.40-11.92). Cijena istraživanja  bila je 1,51 eura za digitalnu grupu i 15,67 eura za papirnatu anketu. Istraživači su utvrdili da je u kalsičnom upitniku nedostajalo više vrijednosti; značajnije u 5 od 17 varijabli (P<.05).  Značajne razlike su pronađene u socioekonomskim varijablama.

U zaključku istraživači ističu da su web ankete isplativije od papirnatih i da sadrže više podatka od klasičnih anketa. Analitičari socioekonomskih varijabli nistu vidjeli razlike između oba načina istraživanja, klasičnog i online. Ovaj način istraživanja mogao bi poslužiti u istraživanju u Skandinavskim zemljama i zemljama koje imaju sličan sistem sigurnosne identifikacijske e-pošte.

U Hrvatskoj bi se takva istraživanja mogla provoditi preko sustava e-građani, ali bi svakako trebalo prvo upoznati stanovnike Hrvatske s ovim sustavom. U sustavu e-građanin postoje i podaci iz zdravstvenog kartona svake osigurane osobe.