x
x

Projekti Komore usmjereni zadržavanju liječnika u Hrvatskoj

  14.12.2017.

Vodstvo Hrvatske liječničke komore danas je u Središnjem uredu u Zagrebu predstavnike medija podsjetilo na brojna ostvarenja u 2017. te najavilo kako će u predstojećoj godini u praksu implementirati nove projekte usmjerene zadržavanju liječnika u Hrvatskoj. Uz predsjednika HLK-a dr.sc. Trpimira Golužu, konferenciji su prisustvovali dopredsjednici Komore, dr.sc. Krešimir Luetić i prim. Ante-Zvonimir Golem te Voditelj ureda za medicinsko pravo HLK-a dr. Miran Cvitković.

Projekti Komore usmjereni zadržavanju liječnika u Hrvatskoj

Hrvatska liječnička komora već dulje vremena upozorava kako će manjak liječnika u sustavu ugroziti funkcioniranje zdravstvenog sustava, odnosno otežati dostupnost i narušiti kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite. Podatak o odlasku više od 550  liječnika u zadnje 4 godine na rad u inozemstvo te spoznaja kako će u slijedećih 10 godina biti umirovljeno više od 4.000 liječnika, zahtjevaju promptnu, dobro osmišljenu i usklađenu reakciju središnje države i jedinica lokalne i regionalne samouprave. 
Vlast do danas nije donijela niti jednua konkretnu mjeru usmjerenu rješavanju problema deficita liječnika u zdravstvenom sustavu. 

Hrvatska liječnička komora u 2017. godini pokrenula je i realizirala  više projekta s namjerom stvaranja poticajnog radnog i životnog okružja u kojem će liječnici vidjeti perspektivu za ostanak u Hrvatskoj. Iako namjenjeni svim liječnicima, projekti su usmjereni prvenstveno prema mladim liječnicima jer oni najviše izražavaju spremnost za napuštanjem Hrvatske. 

U 2018. godini još intenzivnije ćemo razvijati programe usmjerene poboljšanju i unaprjeđenju svakodnevnog profesionalnog i privatnog života hrvatskih liječnika.
Demografski atlas hrvatskog liječništva, koji je izradila Komora u suradnji sa stručnjacima s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pokazuje da hrvatsko zdravstvo ima šansu  jer će u narednih pet godina u Hrvatskoj diplomirati najveći broj studenata medicine, sustav će imati na raspolaganju gotovo 5.500 mladih liječnika. Stoga je ključno osmisliti poticajne mjere kako bismo mlade liječnike „uvukli“ u hrvatski zdravstveni sustav i zadržali ih u Hrvatskoj. 
 
NAJZNAČAJNIJI PROJEKTI I PROGRAMI HRVATSKE LIJEČNIČKE KOMORE ZA 2018.:
 
1.Jačanje pravne sigurnosti liječnika
-o trošku Komore ugovorena Polica pravne zaštite za sve hrvatske liječnike;
-o trošku Komore ugovorena Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve zainteresirane liječnike (10.500 liječnika iskazalo interes i izrazilo suglasnost za DZO) 
 
2.Unaprjeđenje stručnog usavršavanja
-realizacija EU projekta „Kontinuirano stručno usavršavanje liječnika opće i obiteljske medicine“ ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna; u 2018. planira se realizirati iznos od 10-ak milijuna kuna;
-Program međunarodnog stručnog usavršavanja hrvatskih liječnika – suradnja s hrvatskim liječnicima u inozemstvu; osigurano 2 milijuna kuna za 2018. godinu
-Projekt HeMED - Hrvatska elektronička multimodalna platforma za edukaciju liječnika i pacijenata, besplatnu edukaciju liječnika i pacijenata.  
-apliciranje za povlačenje 100 milijuna kuna iz EU fonda za projekt „Kontinuirano stručno usavršavanje liječnika specijalista zaposlenih u bolničkom sustavu“  
 
3.Poboljšanje svakodnevnog života
-Projekt „Partnerstvo za zdravlje“, s jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave; aktivno participiranje Komore u konkretni poticajnim mjerama za zadržavanje liječnika u lokalnim sredinama; poticajna stanogradnja;
-povoljnije stambeno kreditiranje; u 2018.g. još povoljnije nego u 2017.
-u suradnji s partnerima iz različitih industrijskih grana kroz program „Pop ussssssst“ liječnicima se namjerava svakodnevne životne potrebe učiniti financijski povoljnijim i dostupnijim
-Komora će nastaviti i u 2018. pružati financijsku potporu svojim članovima za rođenje i posvojenje djeteta, u slučaju dugotrajnih bolovanja,; i dalje će stipendirati maloljetnu djecu preminulih članova do njihove punoljetnosti, osigurano 3 milijuna kuna.
 
Usluge i proizvodi koje će kroz navedene projekte i programe Hrvatska liječnička komora u 2018. godini omogućiti svojim članovima imaju tržišnu vrijednost veću od 50 milijuna kuna, što Komora osigurava vlastitim sredstvima stvarajući nove vrijednosti te isti ne opterećuju državu niti državni proračun. 
Bit ćemo konstruktivni i proaktivni u svim procesima donošenja zakonskih i podzakonskih akata i rješenja kojima se određuje profesionalna i društvena sudbina liječnika. Pri tome ćemo se zalagati za uvažavanje principa dobre organizacije sustava, sigurnosti i efikasnosti rada, mogućnosti stručnog napredovanja i razvoja profesionalnih karijera te poticanje izvrsnosti među institucijama i pojedincima.

Više na stranicama Hrvatske liječničke komore, www.hlk.hr