x
x

Simpozij ‘Mediji i zdravlje’ Budućnost zdravstva

  25.06.2017.

Ovogodišnji simpozij Mediji i zdravlje koji se već šesnaest godina održava u okviru Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja. Simpozij Mediji i zdravlje te cijela Motovunska ljetna škola postali su kroz desetljeća djelovanja zaštitni znak Istarske županije, a zahvaljujući medijima prepoznatljiv brend među liječnicima i jedan on najvažnijih skupova vezan uz zdravstvo.

Simpozij ‘Mediji i zdravlje’ Budućnost zdravstva

Organizatori tečaja su udruga Difrakcija i Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Misija tečaja je unaprijediti komunikaciju između zdravstvenih djelatnika, zdravstvenih političara i medija.

Skup je zamišljen kao vodeće mjesto za susret i predstavljanje gorućih tema u zdravstvu te otvorene rasprave o budućnosti zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Na skupu svake godine sudjeluju ministri (najčešće zdravstva, ali i obrazovanja, socijalne skrbi, ili drugih sektora), ravnatelji zdravstvenih ustanova, vodeći hrvatski novinari koji prate zdravstvo iz svih medija te predstavnici farmaceutskog sektora, zdravstvene administracije i nevladinih udruga.

Simpozij Mediji i zdravlje, koji će se održati od 23. do 25. lipnja 2017. g. u Grožnjanu, bit će posvećen Budućnosti zdravstva u Republici Hrvatskoj, a krenut ćemo od sadašnjosti s posebnim osvrtom na financijski i kadrovski deficit kao trenutni goreći problem. Važan dio simpozija je prezentacija prijedloga reforme i promjena koje planira provesti Ministarstvo zdravstva kao odgovor na izazove vezane uz demografsko, epidemiološko i gospodarsko stanje nacije u skorijoj budućnosti. Sagledat ćemo i izazove institucija koje obrazuju nove naraštaje zdravstvenih djelatnika. Kao šlagvort u blisku budućnost dobit ćemo uvid u osnove personalizirane medicine tj. usklađivanje lijekova s genetskim kodom, a predstavnici proizvođača originalnih lijekova predstaviti će nam tzv. serijalizaciju lijekova odnosno sustav usklađen s EU direktivom koji će omogućiti praćenje baš svake kutijice lijeka od same tvornice skroz do krajnjeg korisnika, oboljele osobe.

U okviru programa o zdravstvenoj komunikaciji prezentirat će se primjeri uspješnih javno-zdravstvenih kampanja te će se održati radionica na temu kako koristiti društvene mreže u promociji zdravstvenih institucija.

TEME

– nove reforme i promjene u zdravstvu – od ideja do implementacije
– financijska održivost sustava
– „Should I stay or should I go“ – kadrovski deficit u zdravstvenom sustavu
– izazovi edukacije liječnika
– personalizirana medicina
– serijalizacija lijekova
– primjeri uspješnih javno-zdravstvenih kampanja
– kako koristiti društvene mreže u promociji zdravstvenih institucija