x
x

Ugradnja stimulatora vagusa u liječenju teškog oblika epilepsije u djece

  11.12.2017.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb je po prvi put izvedena operacija ugradnje stimulatora moždanog živca vagusa kod djece koja boluju od teškog oblika epilepsije.

Ugradnja stimulatora vagusa u liječenju teškog oblika epilepsije u djece

Prije mjesec dana operirano je dvoje takve djece, 4-godišnji dječak iz Slavonskog Broda i 12-godišnjak iz Splita, a operacije je izveo neurokirurški tim iz Klaićeve na čelu s Miroslavom Gjurašinom, u suradnji s talijanskom ekipom iskusnih kirurga na čelu s Alessandrom Ducatijem.

Stimulator moždanog živca vagusa se sastoji od pulsnog generatora, koji se ugrađuje ispod lijevog prsnog mišića, i dviju elektroda, koje se ugrađuju u moždani živac vagus.

Funkcija je stimulatora da podražava živac vagus, koji pak stimulira određene jezgre u mozgu i time se smanjuje broj epileptičkih napada.

Prve takve operacije na odraslim bolesnicima u nas su započele prije 20-ak godina u KBC Zagreb, dok su se vrlo rijetko radile na djeci.

Incidencija epilepsije kod djece od 0,5 do 1%.

Trećina oboljele djece ima tzv. refraktornu epilepsiju, koja se ne može dovesti pod kontrolu isključivo lijekovima, pa se kod te djece razmatra operativni zahvat ili ugradnja stimulatora moždanog živca vagusa.

Pojedina djeca s tim oblikom epilepsije imaju i desetak epileptičkih napada dnevno, pa je cilj što je moguće više smanjiti broj napada.

Procjenjuje se kako bi za taj zahvat godišnje moglo kandidirati između 50 i 70 djece.

Izvor: Klinika za dječje bolesti Zagreb