x
x

Svjetski dan osteoporoze, 20. 10.

  21.10.2021.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze je osvijestiti individualni rizik za zdravlje kostiju uz poticanje na smanjenje rizika od osteoporoze provedbom aktivnosti senzibilizacije javnosti o sprečavanju, otkrivanju i liječenju te bolesti. Tijekom godine, a posebno u mjesecu listopadu, organizira se niz promotivnih i preventivnih aktivnosti, koje uključuju i besplatno ultrazvučno mjerenje mineralne gustoće kostiju uz razgovor i savjet liječnika.

Svjetski dan osteoporoze, 20. 10.

Pravovremenim otkrivanjem i ispravnim liječenjem preveniramo 50% svih osteoporotičnih prijeloma, poboljšavamo kvalitetu života bolesnika i smanjujemo troškove zdravstvenog sustava.

Osteoporoza je karakterizirana malom koštanom masom i poremećajem mikroarhitektonike koštanog tkiva, s posljedičnom krhkosti i povećanim rizikom za prijelome. Svaka druga žena tijekom života zadobije osteoporotični prijelom, najčešće distalne podlaktice (ručnog zgloba), vrata bedrene kosti te trupa kralješka.

Osnovni razlog nastanka osteoporeoze je manjak estrogena što ubrzaa proces koštane pregradnje koji dovodi do gubitka kosti. Osteoklasti povećavaju svoju aktivnost u postmenopauzi. Starenje je drugi etiološki čimbenik na koji ne možemo utjecati. Najčešći simptomi osteoporoze jesu pogoršanje kroničnih lokomotornih smetnji.

Više u članku dr. Gordane Cesarec: Osteoporoza - prevencija, otkrivanje i liječenje